1. Zeller
A zeller az egyik leghálásabb zöldségfélénk. Süthetjük, főzhetjük, pürésíthetjük, ha akarjuk, kitűnő mellékszereplő a dominánsabb ízű ételek mellett, de szívesen magára vállalja a főszerepet is, ha ügyesen kiemeljük karakteres ízét. A fogyókúrázók számára is sok előnyt tartogat, hiszen alacsony a kalóriatartalma és mégha olajban is sütjük, jóval kevesebbet szív magába, mint a burgonya. A következő receptben kellemesen savas almával párosíthatod:
Hozzávalók:
- zeller
- alma
- kókuszzsír
- kakukkfű
- só
- bors
Így készítsd el!
A meghámozott zellert és almákat kockázd fel, majd a felforrósított kókuszzsíron pirítsd meg. Ezután fűszerezd. Frissen tálalva a legfinomabb, húsokhoz és halakhoz is egészséges, diétás köret.
2. Sárgarépa
Alig tartalmaz kalóriát, szénhidráttartalma is jóval a burgonyáé alatt van. Rostban viszen igen gazdag, ami az egészséges emésztéshez és a fogyáshoz is fontos. Ami szintén nem elhanyagolható, hogy finom, édeskés ízével még az édesség iránt sóvárgókat is képes kielégíteni, mégpedig számtalan formában – sütve, pürésítve, főve is. Fűszeres változatát így készítheted el:
Hozzávalók:
- 0,5 kg sárgarépa
- 3-4 gerezd fokhagyma
- só
- bors
- 2 evőkanál kókuszzsír
- ízlés szerint egy fej zeller
Így készítsd el!
A megtisztított sárgarépákat – és a zellert – vékony hasábokra vágjuk. A kókuszzsírt felforrósítjuk, beleforgatjuk a sárgarépát, majd hozzátesszük az összezúzott fokhagymát. Ezután sózzuk, borsozzuk. Eleinte kis lángon pároljuk, mert nagyobb lángon hagyjuk megpirulni.
3. Karfiol
Talán a legutolsóként jutna eszünkbe, hogy éppen karfiolból készítsünk köretet, pedig sok minden szól mellette. Az egyik legkevesebb kalóriát tartalmazó zöldségünk ez, rengeteg C-vitaminnal és folsavval, és csupán negyedannyi szénhidráttal, mint amennyi a burgonyában van. A következő recepttel püré változatban készítheted el:
Hozzávalók:
- 1 fej karfiol
- 1 gerezd fokhagyma
- 5 dkg parmezán sajt
- 2 evőkanál tejszín
- 3 teáskanál vaj
- só
- bors
Így készítsd el!
A karfiolt mossuk meg, szedjük rózsáira. Forró, sós vízben főzzük 6-7 percig, majd szűrjük le. A többi hozzávalóval együtt pépesítsük.
4. Édesburgonya
Az egyik legfinomabb kiváltója a hagyományos burgonyának, amit a diétázók is előszeretettel használnak magas rosttartalma miatt. Vitaminokban is bővelkedik és sok felesleges kalóriát megspórolhatunk vele. Hasáb formában ugyanúgy elkészítheted, mint a hagyományos krumplit.
Hozzávalók:
- 4 db édesburgonya
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 teáskanál reszelt citromhéj
- koriander
- só
- bors
- olívaolaj
Így készítsd el!
Az édesburgonyát megtisztítjuk és hasábokra vágjuk. A koriandert és a fokhagymát apróra vágjuk, a sóval, borssal, citromhéjjal együtt beletesszük annyi olajba, hogy az édesburgonya hasábokat bele tudjuk forgatni. Keverjük össze alaposan, hogy a burgonyát mindenhol érje a keverék. Forrósítsuk fel a serpenyőt, tegyük bele a fűszeres-olajos burgonyát, és süssük 3-4 percig.
5. Kelbimbó
Sokan nem rajonganak érte, pedig mindent megtesz, hogy szeressük. A hazánkban megtermő zöldségek közül az egyik legegészségesebb, magas a C- és K-vitamin tartalma, különlegessége pedig, hogy a zöldségféléktől szokatlan módon bőségesen található benne fehérje is. Ha a kesernyés íz miatt ódzkodsz tőle, a titok, hogy ne főzd túl! A következő recepttel biztosra mehetsz, hiszen itt a kelbimbó sülve készül:
Hozzávalók:
- 50 dkg kelbimbó
- só
- bors
- olívaolaj
Így készítsd el!
A kelbimbókat mosd meg és a külső héjukat távolítsd el. Az olajba szórjunk sót és borsot, mad a kelbimbókat forgassuk meg benne, hogy mindenhol érje a keverék. Alufóliával kibélelt tepsibe töltsük bele, majd 190 fokra előmelegített sütőben süssük 20-25 percig. Közben óvatosan forgassuk át a zöldségeket. Akkor készült el, ha a kelbimbók már láthatóan megpirultak. Az alapreceptet gazdagíthatod ízlés szerint többféle fűszerrel, illetve ha nem fogyókúrázol éppen, a sütőből kivéve megszórhatod reszelt sajttal is.