Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Maradék bejgli? Így használd fel okosan!

Dátum: 2018-12-28 / Írta: Budai István / Látták: 8910 /

Ha a karácsony emlékét már csak a bejgli maradéka őrzi az asztalon, vedd elő a kreatívabb énedet és varázsolj belőle valami finomságot! A bejgli sokáig eltartható sütemény, így a megmaradt darabjait nyugodtan felhasználhatod újabb desszertek elkészítéséhez. Egyszerűek és gyorsak, éppen neked valók!




  • A bejgli még frissen is száraz sütemény, még inkább az, ha már áll egy ideje. Ezért mikor újra felhasználjuk, elengedhetetlen, hogy öntetet készítsünk hozzá, amibe belemárthatjuk vagy amivel meglocsolhatjuk, hogy némi nedvességgel gazdagodjon. A fantáziádat bátran használd, a megmaradt bejglit párosítsd a karácsony jól ismert ízeivel és aromáival, pl. lekvárokkal, befőttel, naranccsal, fahéjjal. A következő recepteket ízlés szerint gazdagíthatod ezekkel a hozzávalókkal!

    Mákos guba

    Hozzávalók:

    1. 400 g bejgli
    2. 2 tojás sárgája
    3. 6 dl tej
    4. 1 evőkanál cukor
    5. 1 csomag vaníliás cukor
    6. mazsola
    7. vaj

    Elkészítés:
    A maradék bejglit szeleteljük fel, majd a szeleteket vágjuk félbe. A tejet melegítsük fel, tegyük bele a vaníliás cukrot. A tojás sárgáját keverjük ki a cukorral, adjunk hozzá egy kevés meleg tejet, majd öntsük a vaníliás cukros tejhez. Közepes lángon folyamatosan kevergetve főzzük, hogy kissé besűrűsödjön, de ne forraljuk fel. Öntsük a bejglire, majd egy kivajazott tepsiben 180 fokon süssük, míg kissé megpirul. Amennyiben a bejgli szárazabb, használjunk hozzá több tejet!

    Bejgli-puding

    Hozzávalók:

    1. 3 dl tejszín
    2. 3 dl tej
    3. 2 tojás sárgája
    4. cukor
    5. szilvalekvár
    6. vaj

    Elkészítés:
    A bejglit szeleteljük fel, majd a szeleteket fektessük kivajazott tepsibe. Kenjük le őket szilvalekvárral. Keverjük össze a tejet, a tejszínt, a tojás sárgáját és a cukrot, és öntsük rá a bejglire. Csorgassunk rá olvasztott vajat, majd 30-35 perc alatt 150 fokon süssük ropogósra.

    Máglyarakás

    Hozzávalók:

    1. bejgli
    2. 4 tojás
    3. 3 evőkanál cukor
    4. 0,5 l tej
    5. 5 dkg margarin
    6. 2 alma
    7. 5 dkg mazsola
    8. baracklekvár

    Elkészítés:
    A tojás sárgáját kikeverjük a cukorral, az olvasztott margarinnal és a langyos tejjel. A vékonyra szeletelt bejglit megmártjuk ebben az öntetben, majd a kivajazott tepsibe tesszük. A tetejükre mazsolát szórunk és almaszeleteket teszünk. 200 fokra előmelegítjük a sütőt és beletesszük a bejgliket 15 percre. Közben a tojásfehérjékből verjünk kemény habot, majd adjunk hozzá 1 kanál baracklekvárt . A bejgliket kivesszük a sütőből, és a tetejüket megkenjük a tojásfehérjés habbal. Visszatesszük a sütőbe 10-15 percre, míg a hab megpirul.

    Tipp: Ha sütögetni nincs kedved, egyszerűen fagyaszd le a bejglit! 3-4 szeletet csomagolj egybe, ha kedved támad hozzá, olvaszd ki és egy pohár vízzel együtt a mikróban melegítsd fel. Így nem csak meleg lesz, de a gőz hatására fel is puhul!

    Szólj hozzá