Érdemes elővenned a receptjét, hiszen ez az elfeledett sütemény ma is helyet érdemel magának a karácsonyi asztalon! Annál is inkább, mivel számtalan módon variálhatod a töltelékekkel. Most 10 különleges hókifli tölteléket és azok elkészítési módját ismerheted meg!
1. Gesztenyés töltelék
A leginkább hagyományosnak nevezhető hókifli töltelék a gesztenye. Ha nosztalgiázni szeretnél, ezt válaszd!
Hozzávalók:
- 50 dkg gesztenyepüré
- 10 dkg porcukor
Elkészítés:
A gesztenyepürét és a porcukrot alaposan keverd össze, majd tegyél belőle a kiszaggatott tészták közepére egy kiskanálnyit.
2. Diós töltelék
A bejglihez hasonlóan a hókiflit is ízesíthetjük dióval. Hogy ne legyen túl édes a töltelék, tégy bele citromhéjat is!
Hozzávalók:
- 40 dkg darált dió
- 20 dkg cukor
- 2 dl tej
- 1 citrom héja
Elkészítés:
A tejet a cukorral és a darált dióval felforraljuk. Ha forr, levesszük a tűzről és belereszeljük a citrom héját. Hagyjuk kihűlni. A hideg diós töltelékkel betöltjük a kiszaggatott tésztákat.
3. Almás töltelék
Hókifliben nem nevezhető szokványosnak az almás töltelék, de az alma íze amellett, hogy finom gyümölcsös lendületet ad a tésztának, a karácsonyhoz is tökéletesen illik.
Hozzávalók:
- 1,5 kg alma
- fahéj
- 10 dkg cukor
Elkészítés:
Az almákat hámozzuk meg, reszeljük le és nyomkodjuk ki a levét. A reszelt almát ízlés szerint szórjuk meg fahéjjal, és keverjük össze a cukorral. Miután kinyújtottuk a tésztát, kenjük meg a töltelékkel és süssük ki.
4. Diós-szilvalekváros töltelék
Ínyenceknek való, ám kicsit sem bonyolultabb a többinél ez a két fő hozzávalóból álló töltelék. A dió és a szilvalekvár tökéletes harmóniában lesz egymással!
Hozzávalók:
- 20 dkg szilvalekvár
- 20 dkg darált dió
Elkészítés:
A lekvárt összekeverjük a darált dióval, és megtöltjük vele a már kiszaggatott tésztákat.
5. Mákos töltelék
Aki szereti a mákos bejglit, a mákos hókiflit is imádni fogja! Ezt a verziót még főzni sem kell!
Hozzávalók:
- 20 dkg darált mák
- 10 dkg kristálycukor
- 1 dl tej
- 1 citrom héja és leve
Elkészítés:
A mákot összekeverjük a cukorral, a reszelt citromhéjjal és a citromlével. Annyi tejet öntünk hozzá, hogy ne legyen túl híg az állaga. Egy-egy kiflibe egy-egy kiskanálnyi kerüljön a töltelékből.
6. Diós-meggyes-szilvalekváros töltelék
Ha még tovább szeretnéd fokozni az ízorgiát, ez a neked való töltelék! Cukor helyett ízesítsd mézzel, a túlzott édességet pedig fékezd meg a meggyel!
Hozzávalók:
- 20 dkg darált dió
- szilvalekvár ízlés szerint
- 1 marék aszalt meggy
- 0,5 dl tej
- 1 kiskanál méz
Elkészítés:
A diót az aszalt meggyel együtt daráljuk le. Adjuk hozzá a mézet és a tejet. Fokozatosan adagoljuk, nehogy túl híg tölteléket kapjunk. Keverjük hozzá a szilvalekvárt is. Ha túl sűrű, tejjel higítsuk, ha kissé folyós, darált dióból tegyünk bele többet!
7. Mogyorós töltelék
Nem megszokott, még isteni a mogyorós töltelékkel készült hókifli. A dióhoz hasonlóan finom, krémes tölteléket kapsz!
Hozzávalók:
- 10 dkg darált mogyoró
- 0,5 dl tej
- 1 citrom héja
- 10 dkg porcukor
- rum
Elkészítés:
A mogyorót daráljuk durvára. Keverjük el a porcukorral, a citrom héjával, öntsük hozzá a tejet és kevés rumot, majd kis lángon kezdjük el főzni. Mikor már forró, húzzuk le a tűzről, fedő alatt hagyjuk párolódni. Ügyeljünk, mert könnyen odaég!
8. Mandulás töltelék
Igazán ünnepi köntösbe bújtathatod a hókiflit ezzel az elegáns töltelékkel! A mandulát darálhatod egészen finomra, de durvábbra is, ha rusztikus tölteléket szeretnél készíteni!
Hozzávalók:
- 10 dkg darált mandula
- 0,5 dl tej
- rum
- 10 dkg porcukor
- 1 citrom héja
- baracklekvár
Elkészítés:
A mandulát daráljuk le, keverjük hozzá a porcukrot, a citrom reszelt héját, a baracklekvárt, kevés rumot és a tejet. Főzzük fel, míg forró nem lesz. Ezután húzzuk le a tűzről és fedő alatt pároljuk tovább. Mikor kihűlt, töltsük meg vele a kifliket.
9. Túrós töltelék
Pompás túrós süteményt varázsolhatsz a hókifliből ezzel az egyszerű töltelékkel!
Hozzávalók:
- 25 dkg túró
- 2-3 evőkanál tejföl
- mazsola
- cukor
- 1 citrom reszelt héja
Elkészítés:
A mazsolát áztasd tejbe, hogy felpuhuljon. Ha ez megtörtént, a hozzávalókat keverd össze, hogy krémes állagú tölteléket kapj. 1 kiskanálnyit tégy belőlük a kiszaggatott tésztákra.
10. Aszalt gyümölcsös töltelék
Igazi extra, amivel elkápráztathatod a vendégeidet! Az aszalt gyümölcsös édességek karácsonykor amúgy sem hiányozhatnak az ünnepi asztalról, kombináld hát a jól bevált hókiflivel!
Hozzávalók:
- 10 dkg aszalt gyümölcs
- 20 dkg dió
- 10 dkg méz
- 1 dl tej vagy víz
- 2 evőkanál rum
- fél citrom héja
- 1 csomag vaníliás cukor
- 5 dkg lekvár
Elkészítés:
A diós töltelékhez remekül illik az aszalt sárgabarack, de ízlés szerint bármilyen más gyümölcsöt is használhatsz hozzá, és ugyanez érvényes a lekvárra is. Az aszalt gyümölcsöket felkockázzuk, meglocsoljuk a rummal. A diót ledaráljuk, belekeverjük a tejbe vagy a vízbe, hozzáadjuk a mézet, majd elkezdjük kis lángon melegíteni. Hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, valamint a rumos aszalt gyümölcsöt. Folyamatosan kevergetve várjuk meg, míg besűrűsödik. Ekkor vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a lekvárt, és keverjük, míg ki nem hűl.