Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Ezzel töltsd a hókiflit: 10 különleges töltelék

Dátum: 2018-12-20 / Írta: Budai István / Látták: 12735 /

Biztosan emlékszel, hogy gyermekkorod karácsonyain az asztal roskadásig volt házilag készített süteményekkel. A vendégségek elmaradhatatlan hozzávalói voltak az akkoriban hagyományosnak számító édes sütemények, köztük a hókifli is.




  • Érdemes elővenned a receptjét, hiszen ez az elfeledett sütemény ma is helyet érdemel magának a karácsonyi asztalon! Annál is inkább, mivel számtalan módon variálhatod a töltelékekkel. Most 10 különleges hókifli tölteléket és azok elkészítési módját ismerheted meg!

    1. Gesztenyés töltelék

    A leginkább hagyományosnak nevezhető hókifli töltelék a gesztenye. Ha nosztalgiázni szeretnél, ezt válaszd!

    Hozzávalók:

    1. 50 dkg gesztenyepüré
    2. 10 dkg porcukor

    Elkészítés:
    A gesztenyepürét és a porcukrot alaposan keverd össze, majd tegyél belőle a kiszaggatott tészták közepére egy kiskanálnyit.

    2. Diós töltelék

    A bejglihez hasonlóan a hókiflit is ízesíthetjük dióval. Hogy ne legyen túl édes a töltelék, tégy bele citromhéjat is!

    Hozzávalók:

    1. 40 dkg darált dió
    2. 20 dkg cukor
    3. 2 dl tej
    4. 1 citrom héja

    Elkészítés:
    A tejet a cukorral és a darált dióval felforraljuk. Ha forr, levesszük a tűzről és belereszeljük a citrom héját. Hagyjuk kihűlni. A hideg diós töltelékkel betöltjük a kiszaggatott tésztákat.

    3. Almás töltelék

    Hókifliben nem nevezhető szokványosnak az almás töltelék, de az alma íze amellett, hogy finom gyümölcsös lendületet ad a tésztának, a karácsonyhoz is tökéletesen illik.
    Hozzávalók:

    1. 1,5 kg alma
    2. fahéj
    3. 10 dkg cukor

    Elkészítés:
    Az almákat hámozzuk meg, reszeljük le és nyomkodjuk ki a levét. A reszelt almát ízlés szerint szórjuk meg fahéjjal, és keverjük össze a cukorral. Miután kinyújtottuk a tésztát, kenjük meg a töltelékkel és süssük ki.

    4. Diós-szilvalekváros töltelék

    Ínyenceknek való, ám kicsit sem bonyolultabb a többinél ez a két fő hozzávalóból álló töltelék. A dió és a szilvalekvár tökéletes harmóniában lesz egymással!

    Hozzávalók:

    1. 20 dkg szilvalekvár
    2. 20 dkg darált dió

    Elkészítés:
    A lekvárt összekeverjük a darált dióval, és megtöltjük vele a már kiszaggatott tésztákat.

    5. Mákos töltelék

    Aki szereti a mákos bejglit, a mákos hókiflit is imádni fogja! Ezt a verziót még főzni sem kell!

    Hozzávalók:

    1. 20 dkg darált mák
    2. 10 dkg kristálycukor
    3. 1 dl tej
    4. 1 citrom héja és leve

    Elkészítés:
    A mákot összekeverjük a cukorral, a reszelt citromhéjjal és a citromlével. Annyi tejet öntünk hozzá, hogy ne legyen túl híg az állaga. Egy-egy kiflibe egy-egy kiskanálnyi kerüljön a töltelékből.

    6. Diós-meggyes-szilvalekváros töltelék

    Ha még tovább szeretnéd fokozni az ízorgiát, ez a neked való töltelék! Cukor helyett ízesítsd mézzel, a túlzott édességet pedig fékezd meg a meggyel!

    Hozzávalók:

    1. 20 dkg darált dió
    2. szilvalekvár ízlés szerint
    3. 1 marék aszalt meggy
    4. 0,5 dl tej
    5. 1 kiskanál méz

    Elkészítés:
    A diót az aszalt meggyel együtt daráljuk le. Adjuk hozzá a mézet és a tejet. Fokozatosan adagoljuk, nehogy túl híg tölteléket kapjunk. Keverjük hozzá a szilvalekvárt is. Ha túl sűrű, tejjel higítsuk, ha kissé folyós, darált dióból tegyünk bele többet!

    7. Mogyorós töltelék

    Nem megszokott, még isteni a mogyorós töltelékkel készült hókifli. A dióhoz hasonlóan finom, krémes tölteléket kapsz!

    Hozzávalók:

    1. 10 dkg darált mogyoró
    2. 0,5 dl tej
    3. 1 citrom héja
    4. 10 dkg porcukor
    5. rum

    Elkészítés:
    A mogyorót daráljuk durvára. Keverjük el a porcukorral, a citrom héjával, öntsük hozzá a tejet és kevés rumot, majd kis lángon kezdjük el főzni. Mikor már forró, húzzuk le a tűzről, fedő alatt hagyjuk párolódni. Ügyeljünk, mert könnyen odaég!

    8. Mandulás töltelék

    Igazán ünnepi köntösbe bújtathatod a hókiflit ezzel az elegáns töltelékkel! A mandulát darálhatod egészen finomra, de durvábbra is, ha rusztikus tölteléket szeretnél készíteni!

    Hozzávalók:

    1. 10 dkg darált mandula
    2. 0,5 dl tej
    3. rum
    4. 10 dkg porcukor
    5. 1 citrom héja
    6. baracklekvár

    Elkészítés:
    A mandulát daráljuk le, keverjük hozzá a porcukrot, a citrom reszelt héját, a baracklekvárt, kevés rumot és a tejet. Főzzük fel, míg forró nem lesz. Ezután húzzuk le a tűzről és fedő alatt pároljuk tovább. Mikor kihűlt, töltsük meg vele a kifliket.

    9. Túrós töltelék

    Pompás túrós süteményt varázsolhatsz a hókifliből ezzel az egyszerű töltelékkel!

    Hozzávalók:

    1. 25 dkg túró
    2. 2-3 evőkanál tejföl
    3. mazsola
    4. cukor
    5. 1 citrom reszelt héja

    Elkészítés:
    A mazsolát áztasd tejbe, hogy felpuhuljon. Ha ez megtörtént, a hozzávalókat keverd össze, hogy krémes állagú tölteléket kapj. 1 kiskanálnyit tégy belőlük a kiszaggatott tésztákra.

    10. Aszalt gyümölcsös töltelék

    Igazi extra, amivel elkápráztathatod a vendégeidet! Az aszalt gyümölcsös édességek karácsonykor amúgy sem hiányozhatnak az ünnepi asztalról, kombináld hát a jól bevált hókiflivel!

    Hozzávalók:

    1. 10 dkg aszalt gyümölcs
    2. 20 dkg dió
    3. 10 dkg méz
    4. 1 dl tej vagy víz
    5. 2 evőkanál rum
    6. fél citrom héja
    7. 1 csomag vaníliás cukor
    8. 5 dkg lekvár

    Elkészítés:
    A diós töltelékhez remekül illik az aszalt sárgabarack, de ízlés szerint bármilyen más gyümölcsöt is használhatsz hozzá, és ugyanez érvényes a lekvárra is. Az aszalt gyümölcsöket felkockázzuk, meglocsoljuk a rummal. A diót ledaráljuk, belekeverjük a tejbe vagy a vízbe, hozzáadjuk a mézet, majd elkezdjük kis lángon melegíteni. Hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, valamint a rumos aszalt gyümölcsöt. Folyamatosan kevergetve várjuk meg, míg besűrűsödik. Ekkor vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a lekvárt, és keverjük, míg ki nem hűl.

    Szólj hozzá