Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

10 pofonegyszerű töltelék recept

Dátum: 2018-11-04 / Írta: Budai István / Látták: 10905 /

A töltött hússal tovább gondolhatod az egyszerű, és valljuk be, sokszor már unalmas sülteket. Bár elkészítése összetettebb feladat a szimpla hússütésnél, a tölteléktől nem kell megijedni! Engedd el a fantáziádat, hiszen a töltelék számtalan összetevőből elkészíthető!




  • Ha a hozzávalókat variálod, egészen más ételeket fogsz kapni, az unalom kizárt! Kiindulásként most mutatunk néhány receptet, amivel a kezdők is könnyen boldogulnak!

    1. Aszalt szilvával töltött csirkemell

    Csirkemell és aszalt szilva – a két fő hozzávalója ennek az egyszerű, gyümölcsös tölteléke miatt mégis különleges ételnek. Ha azt hitted, a csirkemellre már rá sem tudsz nézni, készítsd el ezt a verziót és újra szerelembe fogsz esni vele! Ha szeretnéd az élvezeteket még tovább fokozni, a húst süsd ki bacon szeletekbe göngyölve.

    Hozzávalók:

    1. 2 nagy csirkemell filé
    2. 20 dkg aszalt szilva (mag nélkül)
    3. só, bors
    4. olaj

    Elkészítés:

    A csirkemell filéből kb. fél centi vastag szeleteket vágunk. Sózzuk, borsozzuk. Tetejére annyi aszalt szilvát tegyünk, hogy fel tudjuk göngyölni a húst. Ha felgyöngyöltük, fogpiszkálóval rögzítsük a végét a biztonság kedvéért. Sütőtálba öntsünk kevés olajat, tegyük bele a hústekercseket, majd fóliával fedjük le. 160 fokon 20 percig süssük, majd vegyük le a fóliát, hogy a tekercsek meg tudjanak pirulni.

    2. Kapros túróval töltött csirkemell

    Csirkemell helyett sertéshúsból is elkészítheted. Ha lehet, friss kaprot használj hozzá, mivel ennek jóval erőteljesebb az íze, mint a fagyasztotté. Köretnek készíthetsz hozzá rizst, akár gombával kiegészítve is.

    Hozzávalók:

    1. 50 dkg csirkemell filé (vagy ugyanennyi sertéshús szelet)

    A töltelékhez:

    1. 25 dkg tehéntúró
    2. 1 csokor friss kapor
    3. 1 tojás

    A panírhoz:

    1. 10 dkg liszt
    2. 1 tojás
    3. 15 dkg zsemlemorzsa
    4. olaj

    Elkészítés:

    A hússzeletek kb. fél centi vastagok legyenek. Ha ennél vastagabbak, klopfoljuk ki őket. A töltelékhez összekeverjük a túrót, a kaprot, a tojást és a sót. A töltelékkel kenjük meg a húst, majd tekerjük fel szorosan. A tekercseket liszt-tojás-zsemlemorzsa sorrendjében panírozzuk be, majd forró olajban süssük ki 10 perc alatt. Ha elkészültek a tekercsek, ferdén vágjuk őket szeletekre, így mutatós kis húsérméket kapunk.

    3. Csirkecomb gombával töltve

    A csirkecombokat egyben sütni több időt vesz igénybe, de ha vasárnapi vagy ünnepi ebédre készülsz, tökéletes lesz ez a fogás! A gombás, kakukkfűvel fűszerezett töltelékből, ha marad, a végén külön kisütheted és a hús mellé kínálhatod!

    Hozzávalók:

    1. 8 db csirke felsőcomb
    2. kakukkfű

    A töltelékhez:

    1. 20 dkg csiperkegomba
    2. 1 főtt tojás
    3. 1 zsemle
    4. 1 nyers tojás
    5. tej
    6. 1 evőkanál olaj
    7. só, bors

    A sütéshez:

    1. olaj
    2. víz

    Elkészítés:

    A csirkecombokat sózzuk, és a csontos részeket bedörzsöljük kakukkfűvel. A töltelékhez a gombát megtisztítjuk, majd apróra vágjuk. Enyhén sós vízben néhány perc alatt puhára főzzük, majd kiszedjük és hagyjuk kihűlni. A főtt tojás apróra kockázzuk. A zsemlét beáztatjuk tejbe, majd kinyomkodjuk, és hozzáadjuk a tojást és a gombát. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk az 1 evőkanál olajat és az 1 db nyers tojást. Amennyiben túl lágynak találjuk így a tölteléket, zsemlemorzsával javíthatjuk az állagát.

    A tölteléket tegyük a hűtőbe fél órára. Mikor kivettük, a csirkecombok bőre alá töltsünk belőle. Olajozzuk ki a tepsit, fektessük bele a combokat, tegyünk alá vizet és takarjuk le alufóliával. 190 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütjük. Ekkor levesszük a fóliát, a húst meglocsoljuk a levével, majd visszatesszük a sütőbe és megpirítjuk a bőrét.

    4. Rántott csirkemell tojáskrémmel töltve

    A lágy töltelék igazán kiadóssá teszi a csirkemellet. Ehhez a töltött húshoz sincs szükség sok hozzávalóra, kifejezetten olcsó, mégis különlegesebb, mintha a szokott módon sütnéd ki a csirkemellet. Az elkészítésére kb. másfél órát számolj!

    Hozzávalók:

    1. 4 db csirkemell filé

    A töltelékhez:

    1. 3 db főtt tojás
    2. 1 db nyers tojás
    3. 10 dkg reszelt sajt
    4. 1 csokor petrezselyem apróra vágva
    5. , bors

    A panírhoz:

    1. 15 dkg liszt
    2. 1 tojás
    3. 20 dkg zsemlemorzsa

    A sütéshez:

    1. olaj

    Elkészítés:

    A csirkemelleket megmossuk, 8 szeletre vágjuk, kissé kiklopfoljuk és megsózzuk. A töltelékhez a főtt tojásokat hagyjuk kihűlni. Ezután apróra vágjuk őket, hozzáadjuk a nyers tojást, a petrezselymet és a sajtot. Sózzuk, borsozzuk, alaposan összekeverjük. Kb. egyforma méretű hússzeleteket tegyünk egymás mellé, majd 4 szelet húsra teszünk a töltelékből annyit, hogy a hús szélén maradjon hely. Ráfektetjük a párját, és a húsokat szorosan összefogva bepanírozzuk liszt-tojás-zsemlemorzsa sorrendben. Forró olajban, lassú tűzön kisütjük.

    5. Krémsajttal, szalonnával töltött göngyölt karaj

    Bonyolultnak tűnhet, de valójában kezdők is gond nélkül elkészíthetik! Jellegzetes húsban-hús recept ez, hiszen a karajba a sajt mellé szalonna is kerül, kiadósságát pedig még tovább fokozzuk azzal, hogy a hústekercseket végül ki is rántjuk. Amennyiben szereted a pikánsabb, csípősebb húsokat, fűszerezheted chilivel, illetve tehetsz a töltelékbe hegyes erős paprikát is!

    Hozzávalók:

    1. 4 nagy szelet, csont nélküli karaj

    A töltelékhez:

    1. 2×100 g krémsajt
    2. 20 dkg kolozsvári szalonna
    3. grillfűszer

    A panírhoz:

    1. 20 dkg liszt
    2. 1 tojás
    3. 25 dkg zsemlemorzsa

    A sütéshez:

    1. olaj

    Elkészítés:

    A húst kiklopfoljuk, megszórjuk a fűszerekkel. A szalonnát apróra vágjuk. A húsokat bekenjük krémsajttal, majd rászórjuk a szalonnát, végül felgöngyöljük. Ezután panírozzuk (liszt-tojás-zsemlemorzsa), majd közepes lángon, bő olajban kisütjük.

    6. Tojással és kolbásszal töltött fasírt

    A fasírtot nem csak lehet, de nagyon is érdemes betölteni! A következő recepttel fasírttekercset készíthetsz, amibe tojásos-kolbászos töltelék kerül. Ha marad belőle, szendvicsbetétnek is kiváló, de készítheted kifejezetten hidegtálra is!

    Hozzávalók:

    1. 1 kg darált sertéscomb

    A fasírthoz:

    1. 2 tojás
    2. 1 teáskanál fokhagymakrém
    3. 10 evőkanál zsemlemorzsa
    4. só, bors

    A töltelékhez:

    1. 5 főtt tojás
    2. füstölt kolbász (kb. 15 cm-es darab)

    A sütéshez:

    1. olaj
    2. 1 tojás

    Elkészítés:

    A sütőt előmelegítjük, a tepsit kikenjük kevés olajjal. A töltelékhez a főtt tojásokat és a kolbászt apróra vágjuk. A darált húshoz hozzáadjuk a 2 nyers tojást, a fokhagymakrémet, a zsemlemorzsát, sózzuk, borsozzuk. Alaposan összedolgozzuk, majd a masszát két részre osztjuk. Az egyik felét sütőpapíron oszlassuk el a tepsi méreteinek megfelelően, és kb. ujjnyi vastagságúra lapítsuk le. A főtt tojás és a kolbász felét szórjuk rá és kissé nyomkodjuk bele, a szélein hagyva kb. 3-3 cm üres részt.

    A sütőpapír segítségével tekercseljük fel, a két végét pedig az ujjunkkal nyomkodjuk be. Tegyük a tekercset a kikent tepsibe, majd kenjük le a felvert tojással, hogy ropogósra süljön. 200 fokon, alufóliával lefedve süssük 60 percig, majd fólia nélkül még 20 percig. Érdemes közben a szaftjával meglocsolgatni, hogy ne száradjon ki. A fasírt massza másik felét ugyanígy készítsük el.

    7. Csirkemell spenóttal töltve

    Újabb változat a csirkemellre, de mivel a tölteléken van a fő hangsúly, természetesen másféle húsból is elkészítheted. A spenót feta sajttal kiegészülve azonban remekül illik a csirkéhez, főleg, hogy ha az egészet még egy kis baconnel is feldobod!

    Hozzávalók:

    1. 2 csirkemell filé
    2. 4 szelet bacon
    3. olaj

    A töltelékhez:

    1. 20 dkg spenót
    2. 5 dkg feta sajt
    3. 2 gerezd fokhagyma
    4. só, bors, őrölt szerecsendió

    Elkészítés:

    A csirkemelleket klopfoljuk vékonyra, majd sózzuk, borsozzuk. A töltelékhez a spenótot mossuk meg, majd az apróra vágott fokhagymával kevés olajon pároljuk meg. A spenótot kenjük rá a hússzeletekre, morzsoljunk rá feta sajtot és szórjuk meg egy kevés őrölt szerecsendióval. Göngyöljük fel őket, végül csavarjunk köréjük 1-1 szele bacont. Olajjal kikent sütőtálban 200 fokon kb 30 percig süssük.

    8. Karaj olajbogyóval és sajttal töltve

    A sertéskaraj elkészítésébe némi mediterrán ízvilágot csempészhetsz az olajbogyóval. Sajtot ízlés szerint választhatsz hozzá, a trappista sajttól a fetán keresztül a krémsajtokig bármi szóba jöhet!

    Hozzávalók:

    1. 8 szelet karaj
    2. 10 dkg reszelt sajt
    3. 1-2 csomag lapkasajt
    4. magozott olajbogyó
    5. 1 dl fehérbor
    6. só, bors
    7. majoránna
    8. őrölt szerecsendió
    9. kakukkfű
    10. olaj

    Elkészítés:

    A hússzeleteket klopfoljuk ki, majd sózzuk, borsozzuk és fűszerezzük. Minden hússzeletre fektessünk 1-2 szelet lapkasajtot és néhány olajbogyót (ezeket félbe is vághatod), majd szorosan göngyöljük fel őket. A tepsibe öntsünk egy kevés olajat és fektessük bele a hústekercseket. A maradék olajbogyót szórjuk a húsok köré a tepsibe. Öntsük a húsok köré a fehérbort, majd fedjük le alufóliával és 180 fokon 40-45 percig süssük. Ezután vegyük le a fóliát, szórjuk a húsokra a reszelt sajtot, majd süssük addig, míg a sajt szépen rá nem pirul a tekercsekre.

    9. Csirkemell zöldséggel töltve

    Nem csak finom, de egyszerű és gyorsan elkészíthető ez a fogás. Zöldségek terén szabad kezet kapsz, de csak annyit használj, amennyit kényelmesen bele is tudsz tölteni a húsba!

    Hozzávalók:

    1. 2 csirkemell filé
    2.  1 fej lilahagyma
    3. 1 cukkini
    4. 1 kaliforniai paprika
    5. 10 dkg reszelt sajt
    6. só, bors
    7. olaj

    Elkészítés:

    A csirkemellet megmossuk, majd szárazra törölgetjük. A tetejüket beirdaljuk. A zöldségeket aprítsuk fel akkora darabokra, hogy bele tudjuk őket tölteni a vágásokba. Locsoljuk meg olajjal, sózzuk, borsozzuk, rászórjuk a reszelt sajtot is. Ha marad még a zöldségekből, azokat is kisüthetjük a tepsiben a húsok mellett. Előmelegített sütőben 210 fokon 25-30 perc alatt elkészül.

    10. Csirkemell csirkemájjal töltve

    Húsimádóknak dupla élvezetet garantál ez a fogás, amit melegen és hidegen is tálalhatunk. Ha hidegtálat készítesz, ez egy kötelező étel hozzá!

    Hozzávalók:

    1. 4 db csirke felsőcomb
    2. 2 db nagyobb csirkemáj
    3. bacon szalonna
    4. szárnyashoz való fűszerkeverék
    5. só, bors
    6. olaj

    Elkészítés:

    A csirkecombról leszedjük a bőrt, majd óvatosan, hogy a hús ne essen szét, kicsontozzuk. Sózzuk, borsozzuk, kívül-belül átdörzsöljük a fűszerkeverékkel. A csirkemájat megtisztítjuk, félbe vágjuk, majd betesszük a csont helyére. A combokat begöngyöljük bacon szeletekbe. Kiolajozott tepsibe fektetjük a tekercseket, majd közepes hőfokon 30-40 perc alatt készre sütjük. A sütőből kivéve hagyjuk kicsit lehűlni, hogy könnyebben szeletelhessük.

    Szólj hozzá