1. Fokhagyma pucolás egyszerűen és szagok nélkül
Egy egészen kicsi befőttesüveg is elég, hogy gyorsabban és kényelmesebben pucolhasd a fokhagymát. Tedd bele egyben, csavard rá a fedelét, és olyan alaposan kezdd el rázni, ahogyan csak tudod. A módszernek több előnye is van. Nem kell bajlódnod a fokhagyma leheletvékony, ám tapadós héjával, ezenkívül pedig a kezed sem fogja átvenni a fűszernövény erős szagát.
2. Puha sajtok reszelése balesetveszély nélkül
A puha sajtok ugyan könnyen vághatók, de a reszelésük veszélyes művelet lehet. Hogy kissé megszilárduljon, tedd a sajtot fél órára a fagyasztóba, majd ezután kezdd el reszelni. Ez idő alatt jobban megkeményedik, és biztonságosabban fogod tudni reszelni.
3. Készítsd el a saját fűszerkeverékedet a kávédarálóban!
A kedvenc ízeidet egyetlen fűszerkeverék sem képes visszaadni? Ki mondta, hogy nem készítheted el a sajátodat? A fűszerek mellett használhatsz fűszernövényeket is a keverék elkészítéséhez. Tedd bele őket egy kávédarálóba, és aprítsd addig, míg a megfelelő állagot el nem éred. Használhatod pácokhoz is!
4. Szedd le a felesleges zsírt egyszerűen az étel tetejéről!
Úgy érzed, kissé túl zsíros lett az ételed? Leveseknél, pörkölteknél is alkalmazhatod a következő trükköt. Dobj egy jégkockát az ételbe! Ennek hatására a zsír az étel tetején összegyűlik, így egy kanál segítségével gond nélkül leszedheted a felesleget!
5. Használj citromot a tiszta és illatos mosogatóhoz!
A citrom remek zsíroldó, fertőtlenítő és szagsemlegesítő hatású. Vágj félbe egyet, majd dörzsöld át vele a mosogatótálcát! Hogy minden szennyeződést sikerüljön eltávolítani, egy ronggyal törölgesd át a mosogatót, majd öblítsd ki vízzel.
6. Fordítsd lefelé a paradicsomot, hogy tovább elálljon!
A paradicsomot fordítsd a száras végével lefelé, és így tárold, hogy tovább friss maradjon. Ahol leszakították róla a szárát, ott a paradicsom sérülést szenvedett, melyen keresztül könnyen bejut a belsejébe a nedvesség, ettől pedig rövid idő alatt rothadni kezd. Ha lefelé fordítva tárolod, elzárhatod a nedvesség útját, így a paradicsom tovább megőrzi frissességét.
7. Az elsózott ételt burgonyával helyrehozhatod!
Kicsit megszaladt a kezed a sóval? Vágj cikkekre 1-2 szem burgonyát, és a tedd a levesbe. 10 percig forrald, majd vedd ki a gerezdeket. A burgonya nagyszerűen magába szívja a sót, de ha még mindig nem az igazi az étel, próbálj hozzáadni egy kevés cukrot vagy almaecetet!
8. Újságpapírral a műanyag dobozok szaga ellen!
A műanyag dobozok akkor is átveszik a bennük tárolt ételek szagát, ha rendszeresen és alaposan tisztítod őket. Ezért viszont kár lenne megválni tőlük.
Ehelyett gyűrj össze hagyományos, fekete-fehér újságpapírt, ami magába szívja a szagokat, és ezzel tömd ki a dobozokat. A következő használat előtt szedd ki belőlük az újságpapírt, és mosd el őket.
9. Mentsd meg az odaégett serpenyőt szódabikarbónával!
Szórd meg a serpenyő alját szódabikarbónával, tégy hozzá még 5 evőkanál sót, és engedd fel annyi vízzel, hogy ezt ellepje. Hagyd állni egy éjszakán át. Másnap az égett maradványokat egy szivacs vagy egy gumi spatula segítségével már könnyen eltávolíthatod.
10. Tejszínhab habverő nélkül!
Ha nincs habverőd, mégis szeretnél tejszínhabot készíteni, töltsd a tejszínt egy befőttesüvegbe. Alaposan zárd le a fedelével, és erősen kezdd el összerázni, míg el nem éri a megfelelő állagot.