Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Melyik az egészségesebb, a joghurt vagy kefír?

Dátum: 2017-11-24 / Írta: Budai István / Látták: 6248 /

Nagy kérdés, hogy a joghurt vagy a kefír fogyasztása az egészségesebb. Ha valaki mindkettőt szereti, bizonyára érdekelné, hogy melyikkel tesz jobban a szervezetének. Hiszen különbségek vannak köztük, mind a készítés módja, mind az íz tekintetében.




  • A kezdetek

    A joghurtot termofil baktériumok segítségével készítik. Ezek a tejsavtermelő baktériumkultúrák 43 Celsius fokon lépnek működésbe. Ezzel ellentétben a mezofil baktériumoknak szobahőmérsékletre van szükségük. Ez utóbbiakat a kefír készítésénél alkalmazzák.

    A bélrendszer 70%-át baktériumok alkotják, ezért ha joghurtot vagy kefírt eszünk, jót teszünk az emésztésünknek. A joghurtban lévő baktériumok segítenek fenntartani az emésztőrendszer egészségét. A hagyományosan ízesített joghurtokban lactobacillus és acidophilus baktériumok találhatók. A kefír szintén tartalmaz ilyen hasznos mikroorganizmusokat, mégpedig nagyobb mennyiségben, mint pl. az élesztő.

    Ízek

    Napjaink legnépszerűbb joghurtja a görög joghurt, mely nagyon sűrű, nemcsak önmagában való fogyasztásra, de főzésre és különféle ízesítésre is alkalmas. A gyümölcsjoghurtok kora leáldozóban van azok magas cukortartalma, illetve mesterséges adalékanyagaik miatt.

    A kefír erjesztett készítménynek megfelelően savanykás, állagát tekintve hígabb, mint a joghurt. Egyszerűbb meginni, mintsem kikanalazni a dobozból.

    Melyik az egészségesebb?

    Bélrendszerünk számára mindkét tejtermék egyformán egészséges. Bár vannak köztük különbségek, szervezetünk számára hasznos baktériumokat a kefír és a joghurtot is nagy mennyiségben tartalmaz.

    A választás a miénk, hogy egyéni ízlés szerint melyik mellett tesszük le a voksunkat. A bennük lévő probiotikumok változatossága miatt a legjobb, ha a kefírt és a joghurtot is beépítjük étrendünkbe.

    Szólj hozzá