Pirítás, sütés olaj nélkül
Ez sem lehetetlen! Zsiradék helyett használjunk valamilyen folyadékot, pl. vizet vagy húsleves alaplevet. Fél bögre folyadékot öntsünk a zöldségek alá, majd, ha elkezdenének leragadni, öntsünk hozzájuk még ugyanennyit. Addig süssük őket így, míg el nem érik a kívánt állagot, ez kb. 10 percet vesz igénybe.
Ha több különböző zöldséget szeretnénk megsütni, kezdjük azzal, amelyiknek a legtöbb időre van szüksége, pl. a hagymával, fokhagymával. 5 perc után adjuk hozzá a következő zöldségfajtát, pl. a zellert és a sárgarépát. Újabb 5 perc után a nagyon hamar elkészülő zöldségek következnek, mint pl. cukkini vagy a piros kaliforniai paprika.
Aki egyszer kipróbálja ezt a módszert, garantáltan meg fogja szeretni. Már csak azért is, mert nem kell az olajat törölgetni a tűzhely környékéről és a zsíros edényeket mosogatni főzés után.
Zsiradék kiváltása sütiknél
A sütéshez sincs szükség semmiféle hozzáadott zsiradékra. Se vaj, se margarin, se olaj nem kell ahhoz, hogy finomat süssünk. A zsiradékoknak a süteményekben nagyon jó helyettesítője a szilvapüré, amit házilag aszalt szilva és víz keverékéből készíthetünk el egyszerűen.
A tofu és a diófélék ledarálva, vízzel elkeverve szintén kitűnő alternatívái a zsiradékoknak, ahogyan az almaszósz is. Ugyanakkor be kell ismerni, a sütés a legnehezebb része a zsiradék nélküli főzésnek. Nem könnyű megtalálni a száraz és a nedves hozzávalók egyensúlyát.
A zsiradékmentes főzésnél is használjunk olajat a tepsi kikenéséhez. Erre szilikon sütőformák esetében természetesen nincs szükség. A zsiradékot nem tartalmazó sütemények hamarabb kiszáradnak, ezért alaposan csomagoljuk be őket.
Olaj nélküli szószok, öntetek
Használjunk tapadásmentes serpenyőt. A sűrítőanyagot (lisztet vagy keményítőt), a fűszereket és a folyadékot alaposan keverjük össze, majd tegyük a turmixgépbe. Ezután serpenyőben közepes hőmérsékleten addig főzzük, míg el nem érjük a megfelelő sűrűséget. Salátaöntetekben az olajat kiválthatjuk 1 evőkanál kukoricakeményítő és 1 bögre hideg víz keverékével.