A pulyka- és a csirkehús is elkészíthetők sokféle módon, finomak és egészségünk szempontjából is előnyösek. Azonban vannak köztük kisebb-nagyobb különbségek.
Kalóriák tekintetében a csirkehús 287, a pulykahús pedig 262 kalóriával száll be a versenybe, azaz a fogyókúrázók jobb, ha a pulykát választják. Már csak azért is, mert 1 bögre csirkehúsban 13,6 g, ugyanennyi pulykahúsban pedig 10,1 g zsír van.
Nagy különbség van köztük nátrium tartalom tekintetében: ebből a csirkehús 130 mg-ot, míg a pulykahús 111 mg-ot tartalmaz. Izomépítési szempontjából is előnyösebb a pulykahús, valamivel több fehérje található benne.
Egyik legfontosabb ásványi anyagunk a vas, melynek pótlásához is érdemesebb a pulykahúst fogyasztani, hiszen a napi vasszükséglet 18%-át fedezhetjük vele, szemben a csirkehússal, amiből a napi szükséglet 10%-ához juthatunk hozzá.
Bár a különbségek mértéke kicsit, mégis azt mondhatjuk, hgoy a pulykahús az egészségükre és a súlyukra odafigyelők számára is jobb választás. Természetesen a sütés során felhasznált zsiradékok típusa és mennyisége nagyban befolyásolja mindkét hús előnyeit.
Minél kevesebb zsiradékot használjunk, ha lehet, inkább grillezzük a húsokat. Így élvezhetjük leginkább azok előnyös tulajdonságait.