A szuperételnek nincsen olyan pontos jelentése, amilyet várnánk. Valójában semmiféle tudományos meghatározás nem vonatkozik arra, hogy mi az a szuperétel. Funkcionális étel, ami az ételnek arra a képességére utal, hogy több előnyt is tartogat egészségünk szempontjából.
Több tápanyagot tartalmaz, mint egy közönséges élelmiszer. Gyógyhatásokat is tulajdonítanak neki bizonyos betegségekkel és tünetekkel szemben. A szuperételek kivétel nélkül feldolgozatlanok, természetesek és finomak úgy is, ha csak önmagukban esszük őket, bármiféle hozzáadott összetevő nélkül.
Hogyan választják ki a szuperételeket?
Bizonyos kritériumokat ellenőriznek, mikor eldöntik, hogy az adott élelmiszer belefér-e a szuperétel kategóriába. Ha megfelel a szempontoknak, biztosak lehetünk benne, hogy jót tesz egészségünknek.
A legfőbb szempontok:
- esszenciális zsírsav tartalom
- tiszta fehérjetartalom
- aminosav tartalom
- enzimtartalom
- vitamintartalom
- egészséges zsírtartalom
- antioxidáns tartalom
Ha egy élelmiszer átmegy a rostán, segítségével egészségesebben táplálkozhatunk, könnyebben elérhetjük a kívánt testsúlyt, sőt még a stresszt is csökkenthetjük.
A szakértők azonban tudják, hogy a sokat dicsőített szuperételek közt sem mind érdemli meg az óriási hírverést.
A szuperételek fogyaszthatók nyersen vagy főve, készíthetünk belőlük smoothie-t, salátát, köretet, ehetjük joghurttal, zabpehellyel, magvakkal. Szuperételekre mindenkinek szüksége van az egészséges és hosszú élethez.