Így használd a tejet főzéshez, sütéshez:
Lágyabb, gazdagabb lesz a kenyértészta, ha a hozzávalókban a vizet friss tejjel helyettesíted.
A muffinokhoz, palacsintákhoz és hasonló tésztákból készülő édességekhez extra kálciumot adhatsz, ha a száraz hozzávalóikhoz tejport keversz!
A tejport belevekerheted a fasírtba is. Nemcsak a kálcium tartalma lesz magasabb, de könnyebben fogod tudni formázni is.
Adj tejet a levesekhez! Extra ízzel és rengeteg tápanyaggal gazdagíthatod az általad készített leveseket, ha a víz és a húsleves alaplé egy része helyett tejet használsz hozzájuk. A főzés végén add hozzá a tejet, de vigyázz, hogy ne hagyd felforrni!
Hogy a szószok még lágyabbak, még krémesebbek legyenek, készítsd őket tejjel!
Ha padlizsánt főzöl, a vízhez adj egy evőkanál tejet, majd ezután tedd bele a feldarabolt padlizsánt. A tejnek köszönhetően szépen megőrzi a színét, nem fog bebarnulni.
Néhány tipp a tej helyes tárolásához:
A tejet felbontva legfeljebb 3 napig tárold a hűtőben.
Ne tedd erős illatú élelmiszerek közelébe, mert könnyen átveszi a szagokat.
Inkább a polcokon találj neki helyet, ahol hidegebb van, ne a hűtőajtóba tedd.
Tárold eredeti csomagolásában! Ha áttöltöd pl. egy műanyag palackba, sok tápanyagot (riboflavin, D-vitamin) elveszíthet a napfény hatására. A tejet le is fagyaszthatod, így 6 hónapig őrzi meg minőségét.