Túrótorta recept
Hozzávalók:
4 sárga piskótatortalaphoz:
- 7 evőkanál liszt
- 7 evőkanál cukor
- 7
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS - egy késhegynyi sütőpor
A töltelékhez:
- 30 dkg túró
- 3
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája - 15 dkg porcukor
- 1,5 dl tejszín
- 1 citrom leve és héja
- 1,5 csomag vanillincukor
A fondanthoz:
- 1 ek zselatin
- 6 ek víz
- 1 ek margarin
- 2 ek méz
- porcukor, amennyit felvesz
Elkészítése:
Sütőt előmelegítjük 190 °C-ra. A tortalapok elkészítéséhez elsősorban a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéket habbá verjük a cukorral, amit apránként adjuk hozzá. Ha kész a kemény hab, akkor a tojássárgájákat egyenként hozzáadva tovább verjük a fehérjékkel. Majd, ha egyneműsítettük, hozzáadjuk a sütőporos lisztet, majd fakanállal óvatosan elkeverjük, de vigyázzunk, ne törjön össze a hab. Kivajazott ,kilisztezett csatos tortaformába töltjük, majd 190°C-on, tűpróbáig süssük.
A töltelékhez a túrót áttörjük és a cukorral, vanillincukorral, a tojássárgákkal, a citrom levével és reszelt héjával jól összedolgozzuk. A tejszínt felverjük, és óvatosan a krémhez keverjük. A kész krémmel megtölthetjük a tortalapunkat, amit 4 egyenlő részre vágunk(tortavágó karika segítségével). Majd ha kész, pár órára hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízek.
A fontantot elkészítését azzal kezdjük, hogy a porcukrot szitáljuk át, minél finomabbra őrölt porcukrot válasszunk. Kb. fél kilónyit tegyünk keverőtálba, csináljunk közepére egy lyukat.
A zselatint keverjük el a vízzel, vízgőz fölött melegítsük fel, mikor már jó forró adjuk hozzá a margarint és a mézet, majd kavarjuk mindaddig míg teljesen szétolvad benne. Öntsük a porcukorhoz, majd kanállal kavarjuk bele, adagoljuk közbe bele a porcukrot, mikor már nem tudjuk kanállal kavarni akkor tegyük porcukorral meghintett munkalapra és gyúrjunk bele annyi porcukrot még, hogy ne ragadjon már a munkalapra, sem a kezünkre (nekem 1 kg porcukorból bő 100 gr-i maradt).
Csomagoljuk fóliába be, tegyük bele zacskóba, majd hagyjuk, hogy pihenjen egy napot.
Mikor elővettem elég keménynek találtam, ezért gyúrtam még bele margarint, ezt úgy oldottam meg, hogy kezemet bekentem margarinnal vastagon, és úgy gyúrtam át egy kisebb adag masszát, így már jónak találom.Az elkészült fondant jól formázható, és szép vékonyra lehet nyújtani.
A tortát bekenjük cukros vajkrémmel, majd rátesszük a színes, nyújtott fontatot. Apró köröket formázunk, majd ehető ragasztóval bekenjük a tortának annak a részét, ahova szeretnénk tenni a díszt. Az apró körök közepébe francia drazsét tehetünk(elhagyható).
Jó munkát kívánok!
Tipp:
A fondant elhagyható, helyette enyhén édesített tejszínhabbal díszíthetve kínáljuk.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Konyhai üveg hátfalak: a praktikus megoldás, ha sokat főzöl (x)
A konyhai üveg hátfalak egyre népszerűbbek azok körében, akik sokat főznek,
Tovább olvasom »
Mit sütnek ma legszívesebben a magyarok karácsonykor? – Több mint 1000 komment alapján
Minden évben felmerül a kérdés: mi kerüljön az ünnepi asztalra? Hiába a ren
Tovább olvasom »
10 sós süti karácsonyra, amivel nem kell sokat vacakolnod
A karácsonyi készülődésben jól jön néhány gyorsan elkészíthető, mégis finom
Tovább olvasom »
9 zserbó recept, amit érdemes elkészíteni idén karácsonykor
A zserbó sok családban a karácsonyi sütemények egyik kihagyhatatlan darabja
Tovább olvasom »
Különleges karácsonyi kekszek és linzerek – 12 ünnepi finomság amit nem látsz minden nap
Az ünnepi időszakban jólesik néhány különleges aprósütemény, amely nemcsak
Tovább olvasom »
Klasszikus és különleges krumplisaláták karácsonyra – 12 kipróbált recept
A krumplisaláta sok családban elengedhetetlen része az ünnepi menünek. A kl
Tovább olvasom »

