Szivárvány torta recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
16 cm-es torta készítéséhez
A piskótához (5 lap sütéséhez):
- 10 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 10 ek cukor
- 10 ek liszt
- 5 féle ételfesték (laponként eltérő színű)
- Vanília aroma (elhagyható)
A krémhez:
- 3,5 dl habtejszín
- 1 csomag vaníliás cukor
- 400 g mascarpone
- 1 tk reszelt citromhéj
- fél citrom leve (ízlés szerint módosítható)
- 2 ek porcukor (mennyisége tetszőlegesen módosítható)
A díszítéshez:
- 800 ml Hulala
- ételfestékek
- arany cukorgyöngyök
Elkészítése:
Készíts két tojásos piskótát: 2 tojásnak vedd külön a sárgáját és a fehérjét. A sárgáját fehéredésig keverd habosra. Keverd hozzá az ételfestéket (típusonként eltérő mennyiségre lehet szükség) kb 6-8-10 cseppet, hogy intenzív színt kapj. Ezt követően tehetsz bele 1-2 teáskanál vanília aromát is. A fehérjéhez adj hozzá két evőkanál kristálycukrot és készíts belőle kemény tojáshabot. Ezt követően a fehérjét óvatos mozdulatokkal keverd a sárgájához (VIGYÁZZ, ne törd össze a tojáshabot!), majd apránként adagolj hozzá 2 ek lisztet. Ha lassan belekeverted a lisztet, sütőpapírral bevont tortagyűrűbe öntsd bele és 160 fokon 30 perc alatt süsd készre.
Ezt a lépést ismételd a további 4 tortalap elkészítéséhez is.
Ha a tortalapok kihűltek és a tetejüket levághatjuk, hogy egyenes legyen, kis egyenetlenséggel nem érdemes foglalkozni, mert a krém kitölti majd a réseket.
Készítsük el a krémet: A Mascarpone-t keverjük el a porcukorral, majd adjuk hozzá a citrom levét és a reszelt citromhéjat. Verjük fel a habtejszínt a vaníliás cukorral, majd lassan keverjük a mascarpone krémhez, hogy könnyebb, lágyabb krémet kapjunk. Ha kész a krémünk, töltsük be a piskóta lapok közé, – nem kell túl vastagon – ügyelve arra, hogy a tortát kívülről is teljesen be kell vonjuk a krémmel. 15-20 percre tedd hűtőbe a tortát.
Díszítés: először a szivárványt készítsd el. A torta oldalán jelöld be az ívet, amely a legelső (esetemben piros) szín íve lesz. keverj ki tetszőleges mennyiségű (6-8-10 csepp ételfestéket kb. 1 dl Hulala-ba majd készíts belőle kemény habot. Töltsd habzsákba a színezett habot és a megrajzolt íven nyomd a tortára. Amennyiben van több zsákod és díszítőcsöved, könnyű dolgod van, mert csak ki kell keverned a következő színt és betölteni egy újabb zsákba, ám ha nincs, akkor mindezt csak alapos mosogatás után teheted meg, hogy a színek ne keveredjenek össze.
FIGYELEM! A zöld hab használata végén egy kisebb “fűcsomót” nyomj a szivárvány tövébe, mert a díszítés végén erre kerülnek az arany cukorgyöngyök.
Készítsd el a többi színt is a szivárványhoz, majd 2 dl Hulala-t, színezz meg egész halvány kékre. Ezzel vond be a torta többi részét és akár a tetejének is egy részét. A maradék 1 dl Hulala-t színező nélkül verd habbá, és sima, nagy lyukú díszítő csővel nyomj “felhőpamacsokat” a torta tetejére. Ha kész, Tedd a cukorgyöngyöket a “fűpamacsra” és máris tálalható a költemény!
Későbbi tálalás esetén irány a hűtőszekrény!
Jó munkát!
Tipp:
– a krémet tetszés szerint ízesítheted.
– 1 literes Hulala-t vásároltam és érzésre kevertem ki az ételfestékekkel a különböző színeket. Több színből maradt is, de mivel biztosra kellett mennem, hogy elég lesz, így nem tudtam spórolni vele. Akinek van hozzá érzéke meg tudja tippelni mennyi kellhet az egyes színekhez.