Répatorta sajtkrémes, barnavajas krémmel recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Tészta (a bögre 2,5 dl-es) :
- 1 bögre finomliszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 késhegynyi szódabikarbóna
- csipet só
- 1 teáskanál fahéj
- fél teáskanál szegfűszeg
- fél bögre darált dió
- 1 bögre nádcukor
- 2 evőkanál olivaolaj
- 1 közepes alma
- 1 nagyobb répa
- 3 nagyobb FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
Krém:
- 2 evőkanál teavaj
- 2 krémsajt
- 2-3 evőkanál nádcukor
Elkészítése:
A sütőt előmelegítjük 160 fokra.
Egy nagy tálban először összekeverjük a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a diót, a fahéjat, a szegfűszeget és egy csipet sót, majd félretesszük. Az almát és a répát apróra reszeljük, majd egy külön tálban jön a többi hozzávaló: a cukor,az olaj és a tojás. Miután jól összekevertük beletesszük a reszelt almát és részletekben, kevergetés közben hozzáadjuk a félrerakott száraz hozzávalókat, majd reszelt répát.
Egy piteformába simítjuk a masszát, betoljuk a sütőbe és nagyjából 45 perc alatt megsütjük. Célszerű tűpróbát végezni és néha ránézni, nehogy megégjen.
Amíg a torta sül elkészítjük a krémet, amihez először egy serpenyőben barna vajat készítünk. Közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett megvárjuk míg a vaj előbb habosodni,majd barnulni kezd. Fontos, hogy akkor vegyünk le a tűzről, amikor a “kis barna részek” megjelennek és vigyázzunk, oda ne égjen. Ez a folyamat jellegzetes és nagyon kellemes (leginkább mogyorós) ízt kölcsönöz neki, ami a krémsajttal mennyei párost alkot.
Mielőtt a krém hozzávalóit összekevernénk a vajat hagyjuk hűlni, majd adjuk hozzá a krémsajtot és ízlés szerint a cukrot is.
Ahogy a torta elkészült nincs más dolgunk mint lehűteni, rákenni a krémet és ha elég türelmesek egy éjszakára a hűtőben pihentetni.
Tipp:
Sütés előtt a tésztát megbolondítottam egy kis rumaromával, ami a dióval nagyon jó párost alkot. Mivel a torta eleve kicsit édesebb a krémhez kevesebb cukrot adtam, különösen azért, hogy a barna vaj jellegzetes íze domináljon.