Répatorta recept
Hozzávalók:
A tésztához:
- 30 dkg finomra reszelt sárgarépa
- 1,5 dl étolaj
- 25 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csomag sütőpor (12 g)
- 3 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 30 dkg liszt
- 1 púpozott teáskanálnyi fahéj
A krémhez:
- 60 dkg natúr tejszínes krémsajt
- 15 dkg porcukor
- 1 alaposan megmosott narancs lereszelt héja
- 1 evőkanálnyi utifűmaghéj (ha van)
Elkészítése:
A cukrokat a tojásokkal gépi habverővel kikeverjük, hozzáadjuk az olajat (olvasztott vajjal még ízesebb), majd a lereszelt répát (mi aprítógépet használunk, mert azzal gyorsabb, de a sajtreszelő is megteszi).
A lisztet elkeverjük a sütőporral és a fahéjjal, majd a nedves anyagokhoz keverjük egy kézi habverővel.
Egy sütőpapírral bélelt, 24 cm átmérőjű tortaformába simítjuk a masszát, és 180 fokra előmelegített hőlégkeverésben sütjük 20 percig, akkor mérsékeljük a hőmérsékletet 160 fokra, és még 20-30 percig benn hagyjuk a sütőben. A szokásos tűpróba sikeresség után a formában hagyjuk kihűlni.
Ha már hideg a tészta, a krémsajtot a porcukorral elkeverjük, ízesítjük a narancshéjjal.
Állagjavítóként most utifűmaghéjat (se íze, se színe) is kevertünk hozzá, jó ötlet volt, nagyon stabil lett a krém.
A kettévágott tortába belekentük egy részét, majd az egész tortát bekentük vele kívülről.
A képen szereplő torta készítésekor húsvét volt, így színes cukordrazsékkel aktualizáltuk.