Paskó atya máktortája recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Tészta:
- 30 dkg mák
- 5 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 csésze cukor
- 2 csésze joghurt
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 tasak sütőpor
- 1 csésze finomliszt
- negyed csésze olaj
- csipet só
A mázhoz:
- 40 dkg keserű csokoládé
Elkészítése:
Először a tojásokat a cukorral habosra keverjük, majd folyamatosan hozzáadjuk a sütőport, joghurtot, olajat, csipet sót és a végén a mákot és a lisztet.
Sütőpapírral kibélelt tortaformában, vagy jól kivajazott meglisztezett őzgerincformába töltjük és az első 5 percben előmelegített 200 C fokon, majd visszavesszük 180 C és 30-35 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. Ha őzgerinc formában sütjük valamivel gyorsabban megsül, persze a sütőtől is függ. A tészta textúrája sosem lesz olyan száraz és szivacsos mint a hagyományos piskóta, de pont ez a jó benne. Ne próbáljuk meg teljesen szárazra kisütni.
A máktortát sokféle képen lehet tálalni.
1. Úgy, mint a Schwarzwald tortát, kerek formában sütjük. Kihűtjük, torta vágó késsel, vagy simán cérnával félbe vágjuk és megöntözzük konyakkal (annyival, amennyivel szeretjük, meg eszik-e kisgyerek is belőle, attól is függ, esetleg házi meggylekvárral vékonyan megkenjük és egy ujjnyi keményre vert tejszínnel. A két fél tortát összezárjuk és gazdagon leöntjük csokimázzal. Ne sajnáljuk a csokoládét, és lehetőleg jó minőségű, keserű csokit használjunk. Ne használjunk olcsó tortabevonót! Drágább, de megéri, ennyit megérdemlünk.
2. Őzgerincben sütjük, majd szeleteljük. Meggyszószt készítünk. A tányéron felszeletelve, tejszínrózsával csoki és meggyöntettel tálaljuk. Csokit olvasztunk, majd tejszínnel folyósítjuk az öntetünket, ettől lesz csokiszósz. Ráöntjük a tejszínhabra.
3. Két pogácsaszaggatót használunk. Egy kisebbet és egy nagyobbat. Lehet kör, vagy négyzet alakú is. A kisült tésztából, ami ne legyen 2 cm vastagabb, a szaggatókkal formákat szaggatunk ki. A nagyobb formából a kisebb szaggatóval egy belső mélyedést is készítünk. Tört keksszel, vagy ostyalappal zárjuk a nyílást lent. A keletkezett lyukba mascarponés tejszínt töltünk, majd felhelyezzük a piskóta kisebbik részét. Mini tortácskát kapunk így, amit gazdag csokimázzal (minőségi keserű csokira gondolok, nem sima tortabevonóra) öntünk le. A tetejére egy konyakos meggyet teszünk. A tányérra meggyszószt öntünk, majd ráhelyezzük a minitortánkat.
Ha a csokoládét olvasztjuk 40dkg csokoládéra 2 evőkanál étolajat tegyünk, semmi mást. Így lesz roppanós, belül krémes finom desszert a máktortából.
Tipp:
Ezzel a süteménnyel mindig nagy sikert arattam. Sok a munka vele, de a mák rajongóknak a kedvence lesz. Érdemes kipróbálni, a roppanós csoki, belül az omlós mákos tészta és közepén a krém igazi finomságot eredményez.