Csokis- diós sajttorta recept
Hozzávalók:
Tésztához:
- 25dkg zabkeksz (lehet háztartási keksz is)
- 15 dkg vaj
- durvára tört dió
- 50 dkg étcsokoládé
Krémhez:
- 50 dkg mascarpone
- 20 dkg tejföl
- 3 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 3 dkg étkezési keményítő
- vanília kikapart belseje
- 10 dkg porcukor
Elkészítése:
A sütőt 180 fokra előmelegítjük, miközben a formát kivajazzuk és sütőpapírral kibéleljük. Ha nem vagyunk biztosak a formánk sértetlenségében, alufóliával is bugyoláljuk körbe. Az alaphoz a kekszet összetörjük (aprítógéppel, vagy egy húsklopfolóval zacskóban-ez utóbbi esetben vigyázzunk, hogy a zacskó ne szakadjon ki). A kekszmorzsához hozzáöntjük az olvasztott vajat, jól összedolgozzuk vele, majd kitömködjük vele a tortaformánk alját, s amennyire jut az oldalát is. Megszórjuk a dióval és a csokiforgáccsal, és 10 percre (vagy ameddig a krém elkészül) sütőbe toljuk. Közben elkészítjük a krémet:a krémsajtot a tejföllel, a porcukorral és a vaníliával lassan keverjük simára. Ez azért fontos, mert ha levegős lesz a massza, sütés közben könnyen megreped. Ezután egyenként hozzádolgozzuk a tojásokat majd a végén gyors mozdulatokkal keverjük bele a keményítőt. A krémet az alapra öntjük, elsimítjuk. Sütésnél vigyázni kell. A formát állítsuk egy másik tepsibe, amibe forró vízet töltünk ( kb a tortaforma feléig). Ha gyanítod, hogy nem jól zár a forma, még most burkold be fóliával. Lassú tűzön kell sütni addig, míg a torta széle már stabil, de ha megmozgatod, a közepe még kicsit remeg. Vigyázat!: könnyű túlsütni, ezért érdemes nézegetni. Légkeverést még véletlenül se eresszetek rá. A túlsütés biztos jele, hogy a torta megreped. Ha kész, hagyni kell kihülni (formában biztos ami biztos). Ez sok-sok ínséges óra torta-száműzetést jelent a hűtő rácsaira.Ez talán a legnehezebb,és eltarthat akár egy éjen át.
S hogy mitől lehet ez egy olcsó recept?
A mascarponet előállíthatjuk házilag is: egy nullapra borítsunk ki szobahőmérssékletű tejfölt ( a zsíroabbik fajtából), vigyázva hogy egyben borítsuk ki a dobozból.A gézt kössük össze, és hűvös helyen, egy edény felé téve hagyjuk lecsöpögni legalább 36 órán keresztül.Egy nagy doboz tejfölből- a minőségétől függően – kb 25 dkg krémsajt lesz.
Sztori: A sajttorta valamiféle megfoghatalan és elképzelhetetlen dolog volt számomra. Jó magyar asszonyként mindig egy nagy guriga trappista jutott róla eszembe. Mindenesetre foglalkoztatott, ezért amikor először jeletősebb mennyiségű mascarponéhoz jutottam- a sorsa már meg volt pecsételve.Ekkor egy tejszínes- hűtős változat készült, amivel akkora sikert arattam, hogy többé nem volt kérdés mi legyen az ünnepi asztal dísze. El is határoztam, elkészítem a bonyolultabb, de autentikus sütőben készült verziót, amihez recetet a neten keresgettem. Elvesztem a rengetegben, így a sok információ, siker-és tapasztalattal teli sikertelen történet alapján kidolgozva a saját receptem álltam neki az alkotásnak. Sikerült.
Ez egy alaprecept: az alját mindenféle lekvárral kenhetjük, a masszába csokit keverhetünk, a tetejére gyümölcs, olvasztott csokoládé kerülhet.