Csillagkapu torta ( tiramisu ízű) recept
Hozzávalók:
Vaníliás piskótához:
- 2 x 4
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 2 x 4 ek rétesliszt
- 2 x 4 ek cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 csomag sütőpor
Kávés piskótához:
- 4 db
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 dl fekete kávé
- 4 ek cukor
- 4 ek rétesliszt
- 1/2 csomag sütőpor
Krémhez:
- 1/2 kg mascarpone
- 1/ 2 l habtejszín
- 2 csomag habfixáló
Továbbá:
- kerek babapiskóta
- kb. 1/2 dl kávé (cukrozva, tejjel felöntve)
- kakaópor
Díszítéshez:
- fondant (vagy marcipán massza): sötétkék és szürke
- díszítő szórócukrok
- íróka, vagy ehető filctoll
- 1 dl felvert tejszínhab ( fél csomag habfixáló)
- kék ételfesték
Elkészítése:
Először is a piskótákat készítjük el! A sima vaníliás piskótát a szokásos módon elkészítjük, a fehérjéket felverjük a cukorral, óvatosan belekeverjük a sárgáját és a sütőporos lisztet, majd sütőpapíros kerek formában megsütjük. Lehet egyben is 8 tojásos piskótát sütni, de én külön-külön sütöttem meg! 170 fokon kb. 15 perc alatt készre sütjük, hagyjuk kihűlni!
A kávés piskótát is hasonlóan készítjük. De először a forró kávéban elkeverjük a cukrot. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd amikor már majdnem jó, akkor vékony sugárban, lassan hozzáöntjük a kávét, közben folyamatosan magas fokozaton menjen a robotgép! Amikor ez meg van, a gépet a leglassabbra állítjuk és belekeverjük a tojások sárgáját a habba. Ha ezzel is meg vagyunk, óvatosan belekeverjük a sütőporos lisztet és ez is mehet a sütőbe! Ha ez is megsült akkor hagyjuk kihűlni és én ezt elvágtam két részre!
A krémmel nem kell sok mindent csinálni, a tejszínt és a mascarponet használás előtt fél órával vegyük ki a hűtőből, majd a tejszínt verjük fel, én tettem bele habfixet is, hogy biztosan tartson, de ez elhagyható! A mascarponet is átkevertem a géppel, majd először pár kanál tejszínhabot kevertem bele, majd ezt az egészet átöntöttem a többi tejszínhabba és géppel alaposan átkevertem!
Összeállítása nem bonyolult. Alulra tettem a rondábbik sima piskótát, meglocsoltam pár kanál tejes kávéval, majd kanalaztam rá krémet és alaposan megszórtam kakaóporral. Erre tettem egy kávéspiskótát amit szintén megkentem a krémmel és megszórtam kakaóval. A következő rétegnél a kerek babapiskótákat megmártogattam a tejeskávéban és azzal pakoltam meg, majd szintén lekentem krémmel és megszórtam kakaóval. Erre a másik kávéspiskótát tettem, majd újra krémet amit megszórtam kakaóval. Végül pedig a másik sima, (szebbik) vaníliás piskótát amire rákanalaztam a maradék tejeskávét! Egy kevés krémmel lekenjük a torta tetejét és körben az oldalát, majd így betesszük a hűtőbe jó pár órára!!!
A külseje nekem most fondant, de lehet marcipánból is készíteni! Amikor már eleget pihent a torta kivesszük a hűtőből. A sötétkék fondant kinyújtjuk és befedjük vele a tortánkat. Majd kinyújtjuk a szürkét is, amit méretre kell vágni, ill. a belsejéből ki kell vágni egy kisebb kört amire nem lesz szükség! Ez kell a tetejére, ez lesz az a “gyűrű” vagy mi. Ezután mindenki ízlés szerint díszítheti!! Én még a maradék szürkéből háromszögeket vágtam ki, azt ragasztottam rá. Ezután szórócukorral szórtam meg, ill. gyöngyöket nyomkodtam az oldalába! Ehető flictollal rajzoltam meg a tetejét! S ebben a fázisában tettem be a hűtőbe és hagytam összeérni az ízeket!
Másnap felvertem a tejszín a habfix-szel, majd óvatosan belekevertem a kék ételfestéket, de mindig csak pár cseppet, a kívánt szín elérésééig és ezzel díszítettem a tetejét!! Így visszatettem a hűtőben és pár óra múlva már fogyasztottuk is!!
Tipp:
Én a sima tiramisut is ezzel a krémmel készítem, mert ez tojásmentes, és így nem kell bele plusz cukor. De ha valaki tényleg nagyon édesen szereti, akkor kóstolja meg keverés után és ha úgy érzi, hogy neki nem elég, akkor nyugodtan keverhet bele porcukrot! A másik, hogy én direkt csak egy kávéslapot sütöttem és azt vágtam kettőbe, mert nem szerettem volna, hogy a kávénak az íze domináljon, de ha valaki ennél erősebben szereti, akkor nyugodtan süssön 2 lapot, mint a simából! :)
Plusz: ez a mi ízlésünk szerint készült, mi így szeretjük, ha valaki máshogy szereti, máshogy ízesíti akkor nyugodtan lehet használni pl: likőrt !!
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 mutatós húsvéti vendégváró különlegesség
A húsvéti vendégvárás remek alkalom arra, hogy ne csak finom, de igazán mut
Tovább olvasom »
Húsvéti sós vendégváró finomságok
A húsvéti ünnepek nem csak a kalácsról és a főtt tojásról szólnak – a vendé
Tovább olvasom »
Ínycsiklandó tekercsek az ünnepi hidegtálra
Az ünnepi hidegtál egyik leglátványosabb és legkedveltebb elemei a különfél
Tovább olvasom »
A húsvéti asztal sztárjai: töltött tojások, amik nem csak finomak, hanem mutatósak is!
A húsvéti asztal nem lenne teljes a szépen tálalt, változatosan elkészített
Tovább olvasom »
8 egyszerű és nagyszerű süti, amikkel édesebbé teheted a mindennapokat
Van, amikor semmi másra nincs szükségünk, csak egy gyorsan összedobható, mé
Tovább olvasom »
Frissítő gyümölcsök és isteni krémek – 12 tökéletes desszert, amit egyszerűen muszáj kipróbálnod!
A gyümölcsök és a lágy krémek tökéletes párost alkotnak, ha frissítő és ell
Tovább olvasom »