Tarjás-sajtkrémes tészta tepsiben recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 25 dkg szarvacska tészta
- 15 dkg füstölt-főtt tarja
- 1 zöldfűszeres tömlős sajt (100g)
- 2 dl főzőtejszín (20%-os)
- 1 csipet só
- 1 csipet bors
- 1 csapott kk házi fokhagymakrém (esetleg 2 gerezd fokhagyma)
- 1 marék reszelt sajt a tetejére (kb. 3 dkg)
Elkészítése:
A tésztát bő, sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, lecsepegtetjük. (Nem szükséges átöblíteni, így jobban rátapad a sajtkrém.)
A sütőt előmelegítjük. A húsos tarját egész apró kockára vágjuk. A tömlős sajtot egy tálba nyomjuk, elkeverjük a tejszínnel, ízesítjük sóval, borssal, fokhagymakrémmel (esetleg zúzott fokhagymával).
A tésztát a krémbe forgatjuk, és hozzáadjuk a tarja kockákat. Jól átforgatjuk. Ilyenkor érdemes megkóstolni, mert lehetséges, hogy kíván egy kevés sót.
Egy közepes méretű kerámia sütőformába (esetleg tepsibe) simítjuk a tésztát, a tetejét megszórjuk kevés reszelt sajttal.
Előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt 180 fokon hőlégkeveréssel megsütjük.
Melegen, azonnal tálaljuk.
Tipp:
Az ünnep után, a húsos tálakkal eltelve nem is kívánunk mást, csak egyszerű, könnyű ételeket. Egy kevés maradék füstölt tarja felhasználásával készült ma ebédre ez a szaftos, sajtot tészta. Nem túl nagy adag, de nekünk éppen elegendő. Nem sütöttem sokáig, csak míg a sajt ráolvadt a tetejére, és az egész jól átmelegedett, de már előtte is nagyon finom volt, akár a sütést el is lehetne hagyni, úgy is remek tésztaétel.