Szilvalekváros rakott tészta recept

Hozzávalók:
- 15 dkg széles metélt tészta
- 4-5 ek házi szilvalekvár
- 2-3 ek olaj a főzővízbe és az edény kikenéséhez
- 1 tk cukor a tészta tetejére
Elkészítése:
A tésztát lobogó, sós vízben puhára főzzük pár perc alatt (érdemes 2 ek olajat is tenni bele, így nem ragad majd össze a tészta), leszűrjük, sós hideg vízben átöblítjük és hagyjuk lecsöpögni. A sütőt előmelegítjük.
Egy kisebb jénait vagy sütőformát (15*15*6 cm) kikenünk kevéske olajjal (1-2 ek, az aljára és a szélére is). A tészta felét belekanalazzuk, egyenletesen elosztjuk rajta a szilvalekvárt, majd betakarjuk a maradék tésztával.
A tetejét megszórjuk egy teáskanálnyi cukorral (ez segít, hogy kellemesen ropogósra süljön). Előmelegített sütőben 30 perc alatt 180 fokon hőlégkeveréssel megsütjük.
Kevés porcukorral meghintve kínáljuk.
Tipp:
Ez az étel nem bonyolult, kevés hozzávalóból elkészíthető. Számomra inkább eszmei értéke van, mert még lánykoromban Anyukám sokszor sütött szilvalekváros tésztát. Nemrég eszembe jutott, milyen finom is és egy egész kis adagot készítettem ma ebédre, mert a család nagy része nem rajong az édes tésztákért. A lekvár igazi üstben főtt fajta, fogadott Nagyinktól kaptuk, cukor sincs benne, de mégis eléggé édes, ezért külön cukorral nem is ízesítettem a tésztát. A teteje épp kellemesen ropogós lett, nem száradt ki nagyon. Egyszerűen imádom :-)
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

A legjobb házias egytálételek – húsimádóknak és zöldségkedvelőknek
Amikor kevés az időd, de valami igazán laktatót szeretnél főzni, az egytálé
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? 2025.05.21 szerda
Ha szerdán már lankad a lendület, jól jön egy kész menüsor, ami levesből, f
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? – 2025.05.20 kedd
A hét második napján sokszor már elvárjuk magunktól, hogy valami tartalmasa
Tovább olvasom »
Tökéletes házi sütemények: brownie, túrós, krémes és karamellás szeletek
Ha szereted a krémes, réteges, lágy és mégis karakteres süteményeket, ez a
Tovább olvasom »
Stefánia, tokány, oldalas, karaj – 12 házias recept sertésből
A magyar konyha egyik legfontosabb alappillére a jóféle sertéshús, amit ann
Tovább olvasom »
Szaftos csirkemell receptek, amik új szintre emelik a hétvégi ebédet
Unod már a natúr csirkemellet? Itt az ideje, hogy újragondold! Ezek a bundá
Tovább olvasom »