Soba tészta házilag recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 12 dkg búza rétesliszt (BFF-55)
- 28 dkg teljes kiőrlésű hajdinaliszt
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 2 dl víz
Elkészítése:
A liszteket egy tálban összekeverem, hozzáadom a tojást, a vizet, és egy fakanállal elkeverem.
A tálban kézzel tovább gyúrom, amíg össze nem áll. Ha nehezen áll össze, vagy kemény a tészta, kevés vizet teszek hozzá, ha túl lágy, ragadós, akkor kevés liszttel szórom meg.
Ha a tészta összeállt, és megfelelő állagúvá gyúrtam, nedves konyharuhával letakarom, pár percig pihentetem.
Két felé vágom, és lisztezett deszkán sodrófával 2 mm vékonyra nyújtom, 10-12 cm szélességű csíkokra vágom, egymásra rakom, és éles késsel tetszőleges nagyságú metéltre vágom.
Amit azonnal felhasználok, bő forrásban lévő sós vízben 3-5 perc alatt készre főzöm. Ha megfőtt, leszűröm, hideg vízzel leöblítem, és felhasználásig félre teszem.
A maradék tésztát gyúró táblán szétterítem és meleg helyen megszárítom.
Tipp:
A soba a hajdina japán megnevezése, de jelenthet bármilyen hajdinából készült tésztát, vagy más vékony tésztákat is. Hozzávalók szerint megkülönböztetnek teljes kiőrlésű, finomított, búza liszttel kevert, vagy valamivel ízesített lisztből készített tésztákat.
Tálalható hidegen mártással, vagy akár forró tésztalevesként is.
A soba tészta házilag kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 6 g
Szénhidrát: 45 g
Zsír: 2 g