Rakott túrós tészta, házi tésztával recept
Elkészítése:
A kockatészta elkészítése:
A lisztet beleszitáljuk, egy tálba beleöntjük a szoba hőmérsékletű tojásokat és jól összedolgozzuk! Ha nem állna, össze egy pici vizet rakunk hozzá, de óvatosan, nehogy nagyon lágy legyen a tészta.
Akkor jó a tészta, ha leválik a kézről és apró hólyagocskákkal lesz tele. Két részre osztjuk, lefóliázzuk és kb 30 percre a hűtőbe tesszük.
Belisztezett nyújtódeszkán vékonyra nyújtjuk, majd éles késsel kb 1,5 cm -es csíkokat vágunk, amelyeket még keresztben is feldarabolunk.( kb 1,5x 1,5 kockákra.)
Szétszórjuk a deszkán és 1 órán át hagyjuk száradni.
A túrós tészta elkészítése:
A tésztát forrásban lévő sós vízben kifőzzük (Meglehet előre is csinálni és egy zacskóban tárolni, akkor, ha kell, csak előkapjuk. )
Amíg hűl a tészta elkészítjük a túrós krémet.
A kristálycukrot és a vaníliás cukrot a tojásokkal simára keverjük, addig amíg a cukor el nem olvad. Ezután hozzárakjuk a tejfölt a túrót és a mazsolát majd jó habosra összedolgozzuk.
Vajjal kikenjük egy jénait. A túrós krém felét összekeverjük a tésztával az így összekevert tészta felét a jénai aljára simítjuk és egyenletesen elkenjük rajta a baracklekvárt.
Erre rakjuk a tészta másik felét és a tetejére a maradék túrós krémet. 180 °C-os előmelegített sütőben kb. 40 percig sütjük.
Tipp:
A baracklekvár helyett szoktam áfonya vagy fügelekvárt is használni. Az elkészítési idő kb 2 óra 10 perc, ha nem csináljuk meg előre a kockatésztát! Amennyiben előre elkészítettük, vagy készen vásárolt tésztával készítjük akkor az elkészítési idő kb.50 perc