Pita kenyér recept
Hozzávalók kb 8 darabhoz:
- 450 g búzaliszt
- 7 g só
- 12 g kristálycukor
- 25 g élesztő (friss)
- 310 ml víz
- 12 g olívaolaj vagy étolaj
Elkészítése:
Mérjük ki az összes hozzávalót a dagasztógép üstjébe vagy egy edénybe úgy, hogy az élesztő ne érintkezzen közvetlen a sóval és a cukorral, csak dagasztás közben. Dagasszuk hosszan, lágy tésztává dagasztógéppel vagy kézzel.
Az elkészült tésztát tegyük olíva olajjal vagy étolajjal kikent tálba. A tészta tetejére is tegyünk olajat vastagon, majd 90 percen át pihentessük. Miután letelt a kelesztési idő, vastagon lisztezett asztalra vagy deszkára borítsuk ki a tésztát, és osszuk fel annyi darabra, ahány pitát készítünk.
Takarjuk le nedves konyharuhával a darabokat és újabb 20 percen át pihentessük őket. Ezután lisztmentes asztalon, kissé leszorítva a tésztát, körkörös mozdulatokkal gömbölyítsük ki a, nyújtsunk belőlük egyenletes vastagságú, 13-14 cm átmérőjű köröket. 5 percig pihentessük a kinyújtott tésztákat.
250 fokra előmelegített, lehetőleg légkeveréses sütőben a sütéssel folytatjuk a pita készítést. A sütőlemezt is tegyük be előre, hogy egyforma hőfok érje a pitákat! A pitákat mindig a lisztes felükkel tegyük sütőbe a forró lemezre, hogy szépen tudjanak emelkedni. Kezdjük el sütni, körülbelül 2-3 percig, majd amikor a közepe felpúposodik a pitának, fordítsuk meg.
Vigyázzunk, nehogy túlsüssük. 5-6 perc után szedjük ki a sütőből és takarjuk le nedves konyharuhával, hogy puhák maradjanak.
Gyrossal és friss salátával tálaljuk!
Tipp:
Sütés, kihűlés után egyenként lefóliázva kiválóan fagyasztható!