Mennyei lángos recept

Hozzávalók:
- 0,5 kg búzaliszt
- 2 dl langyos tej
- 25 g élesztő
- 1 nagy kanál tejföl
- 1 dl olívaolaj
- só
- cukor
Feltét:
- sajt
- tejföl
- fokhagyma
Elkészítése:
A langyos tejbe rakok egy csipet sót, egy kis cukrot és ebben felfuttatom az élesztőt.
A lisztre kanalazom a tejfölt, ráöntöm az olívaolajat, sózom és hozzáadom a beindult élesztőt. Addig gyúrom a tésztát, amíg el nem válik a tál faláról és már a kezemről is sikerült ledagasztani a tésztadarabokat. Ruganyos, kissé ragacsos tésztát kell kapnunk, amiből cipót formálunk, a tál alját kilisztezzük, ráhelyezzük a cipót és a tetejére is hintünk egy kis lisztet. Meleg helyen kb 30-40 percig, lefedve hagyjuk, hogy megkeljen.
Ha már a duplájára nőtt, akkor előveszek egy nagyobb tálcát, beolajozom vékonyan és még olajos kézzel a cipót 4 részre osztom (lehet 6 is, attól függ ki mekkora lángoskat képzelt el magának).
A részeket, egyenként, kézzel meglapogatjuk és ügyelünk rá, hogy lángos formájú legyen. A pereme legyen vastagabb, míg a közepe felé vékonyodik a tészta. A megformált tésztákat a tálcára helyezzük, úgy, hogy ne érjenek össze, hisz még hátra van egy kis pihentetés, ami alatt tovább dolgozik az élesztő. Még fél órára letakarjuk (én óriásszatyrot, vagy kukászsákot szoktam a tálcára húzni, ez a legegyszerűbb).
Egy mélyebb serpenyőben olajat hevítük, úgy hogy a lángosokat félig ellepje majd. Amikor forró az olaj az egyik lángost már bele is helyezhetjük. Vigyázat! 2-3 perc maximum és simán megég a tészta. Jó, ha van hosszú nyelű csipeszünk, ezzel könnyebb megfordítani.
Ugyan az előkészületek kicsit hosszúra nyúlnak, a sütési folyamat tényleg csak néhány perc.
Ha kész vannak a lángosok megkenhetjük tejföllel, megszórhatjuk sajttal. Ha nem tervezel csókolózást egy ideig, akkor fél dl olajba 2 dundibb gerezd fokhagymát is passzírozhatunk és ezzel is megkenhetjük a tejföl helyett, vagy még a tejföl előtt.
Tipp:
Télen is jó a lángos, így egy pillanatra legalább újra nyarat érezhetünk. És ki mondta, hogy Karácsony reggel nem lehet egy ilyen laktató fogással indítani?
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

10 őszi céklás recept, amit ki kell próbálnod!
Az ősz egyik legszebb ajándéka a cékla: élénk színével azonnal feldobja az
Tovább olvasom »
Főszerepben az alma: 10 finomság receptje
Az alma igazi jolly joker a konyhában, hiszen számtalan sütemény alapja leh
Tovább olvasom »
10 brutál jó tésztaétel az őszi napokra
A tésztaételek mindig biztos választásnak számítanak, ha gyorsan és finomat
Tovább olvasom »
Főszerepben a szőlő: 10 őszi finomság, amit érdemes kipróbálnod
Az ősz egyik legfinomabb ajándéka a szőlő, amely nemcsak frissen, hanem süt
Tovább olvasom »
Lélekmelengető őszi finomságok – 8 leves, amit el kell készítened
Az ősz beköszöntével mindannyian vágyunk egy tál forró, illatos levesre, am
Tovább olvasom »
Főszerepben a szilva: 10 recept a házias gombócoktól a clafoutisig
A szilva nemcsak frissen fogyasztva igazi csemege, hanem számtalan sütemény
Tovább olvasom »