Mennyei lángos recept

Hozzávalók:
- 0,5 kg búzaliszt
- 2 dl langyos tej
- 25 g élesztő
- 1 nagy kanál tejföl
- 1 dl olívaolaj
- só
- cukor
Feltét:
- sajt
- tejföl
- fokhagyma
Elkészítése:
A langyos tejbe rakok egy csipet sót, egy kis cukrot és ebben felfuttatom az élesztőt.
A lisztre kanalazom a tejfölt, ráöntöm az olívaolajat, sózom és hozzáadom a beindult élesztőt. Addig gyúrom a tésztát, amíg el nem válik a tál faláról és már a kezemről is sikerült ledagasztani a tésztadarabokat. Ruganyos, kissé ragacsos tésztát kell kapnunk, amiből cipót formálunk, a tál alját kilisztezzük, ráhelyezzük a cipót és a tetejére is hintünk egy kis lisztet. Meleg helyen kb 30-40 percig, lefedve hagyjuk, hogy megkeljen.
Ha már a duplájára nőtt, akkor előveszek egy nagyobb tálcát, beolajozom vékonyan és még olajos kézzel a cipót 4 részre osztom (lehet 6 is, attól függ ki mekkora lángoskat képzelt el magának).
A részeket, egyenként, kézzel meglapogatjuk és ügyelünk rá, hogy lángos formájú legyen. A pereme legyen vastagabb, míg a közepe felé vékonyodik a tészta. A megformált tésztákat a tálcára helyezzük, úgy, hogy ne érjenek össze, hisz még hátra van egy kis pihentetés, ami alatt tovább dolgozik az élesztő. Még fél órára letakarjuk (én óriásszatyrot, vagy kukászsákot szoktam a tálcára húzni, ez a legegyszerűbb).
Egy mélyebb serpenyőben olajat hevítük, úgy hogy a lángosokat félig ellepje majd. Amikor forró az olaj az egyik lángost már bele is helyezhetjük. Vigyázat! 2-3 perc maximum és simán megég a tészta. Jó, ha van hosszú nyelű csipeszünk, ezzel könnyebb megfordítani.
Ugyan az előkészületek kicsit hosszúra nyúlnak, a sütési folyamat tényleg csak néhány perc.
Ha kész vannak a lángosok megkenhetjük tejföllel, megszórhatjuk sajttal. Ha nem tervezel csókolózást egy ideig, akkor fél dl olajba 2 dundibb gerezd fokhagymát is passzírozhatunk és ezzel is megkenhetjük a tejföl helyett, vagy még a tejföl előtt.
Tipp:
Télen is jó a lángos, így egy pillanatra legalább újra nyarat érezhetünk. És ki mondta, hogy Karácsony reggel nem lehet egy ilyen laktató fogással indítani?
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Egészséges, zöldséges fogások – gyors vacsorák hús nélkül
Ha valami könnyed, mégis tápláló fogásra vágysz, nem kell lemondanod az íze
Tovább olvasom »
10 klasszikus péksütemény recept – reggelire, uzsonnára, vendégvárónak
A legfinomabb péksütik mindig azok, amik gyerekkorunk illatát idézik. Ezek
Tovább olvasom »
Egy alapanyag, 12 recept – így készítsd el a csirkemellet változatosan
A csirkemell sosem volt még ennyire változatos! Ezek a receptek megmutatják
Tovább olvasom »
Gyors, krémes, csokis és gyümölcsös desszertek egy helyen
Egy gyors, látványos és ellenállhatatlan desszertre vágysz? Ezek a receptek
Tovább olvasom »
8 rizsfelfújt és rizskoch recept – klasszikus, gyümölcsös, kakaós változatok
Puha, illatos, nosztalgikus – a rizsfelfújt és a rizskoch azok az édes fogá
Tovább olvasom »
12 frissítő gyümölcsleves recept – krémesen, joghurttal, klasszikusan
Nincs is jobb egy hűsítő gyümölcslevesnél a nyári melegben! Ezek a krémes,
Tovább olvasom »