Káposztás töltött lepény recept
Hozzávalók:
A tésztájához:
- 50 dkg liszt
- 7 g szárított élesztő
- langyos víz
- csipetnyi só
- 1 kávéskanál zsír
A töltelékhez:
- 40 dkg káposzta
- 1 fej hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál olaj
- só
- bors
Sütéshez:
- olaj
Elkészítése:
A lisztet az élesztővel és 1 dl langyos vízzel jól eldolgozom, hozzáadom a sót és a zsírt, majd még annyi vizet, hogy félkemény tésztát kapjak, majd letakarom és hagyom kelni.
Addig a káposztát vékonyra vágom és az apróra vágott hagymával együtt egy lábasban az olajjal jól elkeverve párolom, pici vizet is öntök alá. Fedő alatt párolom, kb 7-8 percet ekkor leveszem a fedőt sózom, borsozom és folytonosan kevergetve megdinsztelem. Amikor kész ráreszelem a fokhagymát összekeverem és félreteszem hűlni.
Amikor megkelt a tészta, kisebb gombócokat formálok belőle, ezeket kerekre kinyújtjuk és a közepét megtöltjük, a széleit visszahajtjuk, meglapogatjuk, hogy mindenütt egyforma vastag legyen és forró olajban mindkét oldalát megsütjük.