Krumplistészta “indiaiul” recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- 8 szem krumpli
- 2 nagyobb fej hagyma
- 2 evőkanál curry por
- 1 kávéskanál kurkuma
- 1 evőkanálnyi római kömény
- kevés csípős paprika
- őrölt bors
- olaj
- só
- 70 dkg nagykocka tészta
Elkészítése:
Olajat forrósítok egy lábasban és beleszórom az előzőleg mozsárban csak úgy tessék-lássék módon szétzúzott római köményt.
Megkavargatom, és amikor már intenzív illatú, ráteszem a hagymát és egy kicsit megsózom. Csak épp annyira, hogy a só által kivont víz ne engedje megbarnulni a hagymát, de ne is csupán csak párolódjon.
Amikor a hagyma üvegessé vált, rászórom a curryt és a kurkumát, tekerek rá borsot, szórok bele apróra vagdalt szárított csípőspaprikát és egy nagyon kevés, szinte csak késhegynyi fűszerpaprikát.
Alaposan átkavarom, megsózom, és beleteszem a közben megfőtt krumplit, párszor megkavarom, majd egy krumplinyomóval pépesítem.
Ekkor beleöntöm a megfőtt tésztát és alaposan elkeverem.
Tipp:
A történet az, hogy az én Violám nem szereti a klasszikus krumplis tésztát. Szereti viszont a csicseriborsó curryt, amiről én egyszer csak megállapítottam, hogy ha nem lenne benne csicseriborsó, és piros lenne, épp paprikás krumplinak hívnák. (Majd, ha legközelebb főzünk, beírom ide.) Kipróbáltuk, finom-e így krumpli stészta és megállapítottuk, hogy nagyon is.
Azóta hol így, hol úgy készül.
Szeretem, ha ez az étel rusztikus, látszik rajta, mik vannak benne. A magyaros ízvilágúhoz úgy párolom a hagymát, hogy szétessen, ebben az esetben igyekszem, hogy a kockák egyben maradjanak.
A római köményt is csak annyira zúzom szét a mozsárban, hogy az illata jobban érvényesülhessen, mintha egyben maradnának a szemek.
Ez a fűszer -mármint, a római kömény- mostohagyermeke a magyar konyhának. Olyannyira az, hogy a legtöbb indiai, közép-amerikai és egyéb receptben is sajnos pusztán köménynek fordítják, pedig a két ízvilág teljesen eltérő.
Érdemes kipróbálni. Nem csak változatosabbá tehetjük vele ételeinket, hanem nagyon kellemes íz- és illatélmény megélői lehetünk.
Tegnap még úgy gondoltam, hogy az eklektika kiteljesítése miatt az idei első kovászos uborkánkkal esszük. Aztán másképp alakult. Ma reggel nagyon helyes kis szabadföldi salátákra leltünk a kedvenc zöldségesünknél. Miután az összes benne lakó cseresznyevirágot kimostam a levelek közül, összetéptem, majd sok más színes zöldség társaságában belehalmoztam egy tálba, leöntöttem olívaolaj, citromlé és őrölt bors keverékével.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

10 uborkasaláta, amit érdemes kipróbálni
Az uborkasaláta igazi klasszikus, amit szinte mindenki szeret. Jólesik a me
Tovább olvasom »
Így lesz tökéletes a kovászos uborkád
A nyár egyik legnagyobb kedvence a ropogós kovászos uborka. Frissítő, savan
Tovább olvasom »
8 izgalmas sütés nélküli golyó, amit egyszerűen imádni fogsz
Ezeket a sütés nélküli golyókat percek alatt elkészítheted, mégis úgy hatna
Tovább olvasom »
Könnyű és ízletes cukkinis ételek – puffancstól a lepényig
A cukkini az az alapanyag, ami mindig kéznél van, mégis millióféleképpen va
Tovább olvasom »
12 mennyei gombás recept – tésztától a húsos fogásokig
10 mennyei gombás recept tészta, csirke, gratin és vegetáriánus lehetőségek
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? – 30 perc és kész a tökéletes menü? Igen!
Ebédre vagy vacsorára ajánljuk ezt az ízletes összeállítást: krémleves, két
Tovább olvasom »