Krumplistészta “indiaiul” recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- 8 szem krumpli
- 2 nagyobb fej hagyma
- 2 evőkanál curry por
- 1 kávéskanál kurkuma
- 1 evőkanálnyi római kömény
- kevés csípős paprika
- őrölt bors
- olaj
- só
- 70 dkg nagykocka tészta
Elkészítése:
Olajat forrósítok egy lábasban és beleszórom az előzőleg mozsárban csak úgy tessék-lássék módon szétzúzott római köményt.
Megkavargatom, és amikor már intenzív illatú, ráteszem a hagymát és egy kicsit megsózom. Csak épp annyira, hogy a só által kivont víz ne engedje megbarnulni a hagymát, de ne is csupán csak párolódjon.
Amikor a hagyma üvegessé vált, rászórom a curryt és a kurkumát, tekerek rá borsot, szórok bele apróra vagdalt szárított csípőspaprikát és egy nagyon kevés, szinte csak késhegynyi fűszerpaprikát.
Alaposan átkavarom, megsózom, és beleteszem a közben megfőtt krumplit, párszor megkavarom, majd egy krumplinyomóval pépesítem.
Ekkor beleöntöm a megfőtt tésztát és alaposan elkeverem.
Tipp:
A történet az, hogy az én Violám nem szereti a klasszikus krumplis tésztát. Szereti viszont a csicseriborsó curryt, amiről én egyszer csak megállapítottam, hogy ha nem lenne benne csicseriborsó, és piros lenne, épp paprikás krumplinak hívnák. (Majd, ha legközelebb főzünk, beírom ide.) Kipróbáltuk, finom-e így krumpli stészta és megállapítottuk, hogy nagyon is.
Azóta hol így, hol úgy készül.
Szeretem, ha ez az étel rusztikus, látszik rajta, mik vannak benne. A magyaros ízvilágúhoz úgy párolom a hagymát, hogy szétessen, ebben az esetben igyekszem, hogy a kockák egyben maradjanak.
A római köményt is csak annyira zúzom szét a mozsárban, hogy az illata jobban érvényesülhessen, mintha egyben maradnának a szemek.
Ez a fűszer -mármint, a római kömény- mostohagyermeke a magyar konyhának. Olyannyira az, hogy a legtöbb indiai, közép-amerikai és egyéb receptben is sajnos pusztán köménynek fordítják, pedig a két ízvilág teljesen eltérő.
Érdemes kipróbálni. Nem csak változatosabbá tehetjük vele ételeinket, hanem nagyon kellemes íz- és illatélmény megélői lehetünk.
Tegnap még úgy gondoltam, hogy az eklektika kiteljesítése miatt az idei első kovászos uborkánkkal esszük. Aztán másképp alakult. Ma reggel nagyon helyes kis szabadföldi salátákra leltünk a kedvenc zöldségesünknél. Miután az összes benne lakó cseresznyevirágot kimostam a levelek közül, összetéptem, majd sok más színes zöldség társaságában belehalmoztam egy tálba, leöntöttem olívaolaj, citromlé és őrölt bors keverékével.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Mit főzzek ma? – 2025.05.20 kedd
A hét második napján sokszor már elvárjuk magunktól, hogy valami tartalmasa
Tovább olvasom »
Tökéletes házi sütemények: brownie, túrós, krémes és karamellás szeletek
Ha szereted a krémes, réteges, lágy és mégis karakteres süteményeket, ez a
Tovább olvasom »
Stefánia, tokány, oldalas, karaj – 12 házias recept sertésből
A magyar konyha egyik legfontosabb alappillére a jóféle sertéshús, amit ann
Tovább olvasom »
Szaftos csirkemell receptek, amik új szintre emelik a hétvégi ebédet
Unod már a natúr csirkemellet? Itt az ideje, hogy újragondold! Ezek a bundá
Tovább olvasom »
Gyümölcsös és krémes sütemények sütés nélkül – eper, barack, erdei gyümölcs a főszerepben
Nem kell bekapcsolni a sütőt, mégis bámulatos desszertet varázsolhatsz az a
Tovább olvasom »
12 isteni sertésszelet recept, amit a család imádni fog
Ha egy igazán tartalmas, ízes és laktató ételre vágysz, a sertésszelet mind
Tovább olvasom »