Kombe recept

Hozzávalók:
- 70 dkg liszt
- 100 ml víz
- 3 dkg élesztő
- 1 tk cukor
- 350 ml tej
- 1 tk só
A tészta megkenéséhez
- én most kacsazsírt használtam, de eredetileg 10 dkg vaj és 5 ek olaj keverékét írják
A töltelék
- 1 konzerv gomba
- 1 konzerv kukorica
- 1 doboz tejföl
- a tetejére
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- magok – én szezámmagot és lenmagot használtam..:))
Elkészítése:
A langyos vízbe belekevertem a cukrot és az élesztőt. Félretettem, hogy felfusson az élesztő.
Közben egy leheletnyi olajon megpároltam a gombát, majd a végén beletettem a kukoricát is. Egy picit sóztam.
Amikor az élesztő felfutott, akkor összekeverem a hozzávalókat és lágy tésztát gyúrok belőle. Amíg tovább dolgozom a töltelékkel, addig félretettem a tésztát pihenni.
A tölteléket összekevertem a tejföllel és még én vártam 10 percet és csak azt követően folytattam a tésztával való dolgozást.
A tésztát 3 részre osztottam. Az elsőt miután vékonyra – téglalap alapúra kinyújtottam, megkentem kacsazsírral – vagy ha vajat és olajat használunk, annak a felét kell rákenni most. Erre a tésztára kell ráhelyezni a második kinyújtott lapot, amit megszórunk/kenünk a töltelékkel.
Az utolsó, harmadik tésztalap jön, ráhelyezem a töltelékre, majd a megmaradt vajas-olajos vagy más zsíradékkal megkenem a tetejét.
Ezután jön a hajtogatási rész. A tészta közepét megnézzük és jobbról is és balról is a széleket odahajtjuk a közepére, ott találkoznak a szélek. Ezután megint megnézzük a tészta mostani közepét és most a tetejéről és az aljáról hajtjuk a közepéig a tésztát, ugyanúgy, ott fognak a tésztaszélek találkozni.
Én ezt az egész műveletet a konyhaasztalon csináltam. Két kézzel jobbról is és balról is a tészta alá nyúltam és a sütőpapírral ellátott tepsibe helyeztem a tésztát úgy, hogy a hajtogatási része lefele nézzen. Ezután a kép szerint bevagdostam, de nem kell teljesen átvágni a tésztát, éppen hogy csak a kés érje a vágási vonalat, majd egy felvert tojással megkenjük a kombénkat, leszórjuk magokkal.
Letakarjuk és pihentetjük 1 órán keresztül.
Ezt követően 180 fokon olyan 35 percig sütjük, addig amíg szép aranybarna nem lesz.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

9 ínycsiklandó ebéd ötlet, amikkel spórolhatsz egy kicsit!
Van amikor kevés pénzből kell okosan gazdálkodni. Ezekkel a finom és laktat
Tovább olvasom »
8 gyümölcsös süti, amitől a nyár még édesebb lesz
A nyár ízei egy tortában – friss, gyümölcsös, krémes sütemények, amik bárme
Tovább olvasom »
A fasírt is lehet különleges – 8 recept, amit imádni fogsz!
A fasírt igazi örök kedvenc – de ki mondta, hogy csak a klasszikus változat
Tovább olvasom »
Puha, krémes, gyümölcsös – 10 sütemény, amitől szebb lesz a hétvégéd
Egy finom házi sütemény mindig jó ötlet hétvégére – főleg, ha nem kell hozz
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? – 2025.07.11. péntek
Ma egy igazi kényeztető menüvel készültünk! A napot egy selymes, sajtos-pór
Tovább olvasom »
12 mennyei tejberizses és rizspudingos desszert – klasszikustól a különlegesig
A tejberizs az a desszert, amit gyerekkorunk óta szeretünk – most viszont ú
Tovább olvasom »