Kefires lángos recept

Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 2 csapott kk só
- 3 dl kefir
- 2,5 dkg friss élesztő
- 1 csipet cukor
- 0,5 dl olaj a tésztába
- 3-4 dl olaj a sütéshez
Elkészítése:
A kefirt picit megmelegítjük, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Kevés cukrot szórunk rá, és összekeverjük. 10 perc alatt hagyjuk az élesztőt felfutni.
A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, majd a már felfutott élesztős kefirt, végül pedig az olajat. Alaposan összegyúrjuk, dagasztjuk. Egy nem túl kemény tésztát fogunk kapni. Ha túl kemény lenne, akkor kevés olajat adhatunk még hozzá. Lefedve tegyük meleg helyre, és kb. 1 óra alatt hagyjuk a duplájára kelni.
Egy edényben olajat hevítünk. A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, kézzel enyhén átgyúrjuk, és kilapítjuk. Egy közepes méretű tálkával kiszaggatjuk.
Ha már jó forró az olaj, akkor kézbe veszünk egy adag tésztát, és a két kezünkben (a szélét tartva) elkezdjük körbe forgatni, mint egy kormányt. Így a tészta széle kicsit vastagabb marad, de a közepe szép vékonyra nyúlik.
A forró olajba tesszük, és mindkét oldalát szép pirosra sütjük. (Ha nem elég meleg az olaj, akkor a tészta hamar megszívja magát olajjal, és tocsogós lesz.)
Konyhai papírtörlőn hagyjuk a felesleges olajat lecsepegni.
Tipp:
Szilveszter ide vagy oda, ha lángost ennénk, akkor nincs mit tenni, lángost kell sütni :-D
Semmi extra, csak némi kefir és már kel is a tészta. Jó fokhagymásan szeretjük, tejföllel és reszelt sajttal. Ez egy olyan étel, miből szerintem nem lehet sokat enni, mert hamar eltelít és forrón fogyasztva hamar beteg lehet az ember. Csak bírjuk kivárni, míg kéz melegre hűl ;-)
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Mit főzzek ma? 2025.05.21 szerda
Ha szerdán már lankad a lendület, jól jön egy kész menüsor, ami levesből, f
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? – 2025.05.20 kedd
A hét második napján sokszor már elvárjuk magunktól, hogy valami tartalmasa
Tovább olvasom »
Tökéletes házi sütemények: brownie, túrós, krémes és karamellás szeletek
Ha szereted a krémes, réteges, lágy és mégis karakteres süteményeket, ez a
Tovább olvasom »
Stefánia, tokány, oldalas, karaj – 12 házias recept sertésből
A magyar konyha egyik legfontosabb alappillére a jóféle sertéshús, amit ann
Tovább olvasom »
Szaftos csirkemell receptek, amik új szintre emelik a hétvégi ebédet
Unod már a natúr csirkemellet? Itt az ideje, hogy újragondold! Ezek a bundá
Tovább olvasom »
Gyümölcsös és krémes sütemények sütés nélkül – eper, barack, erdei gyümölcs a főszerepben
Nem kell bekapcsolni a sütőt, mégis bámulatos desszertet varázsolhatsz az a
Tovább olvasom »