Grízes tészta mentás-eperszósszal recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 500 g bármilyen tészta( én úgy gondolom nem kell tradícionálisan ragaszkodni a metélthez)
- 15 dkg búzadara
- 2 kanál zsír vagy olaj
- só
- egy bögre víz
- 500 g eper
- 5 evőkanál eper szörp
- 3-4 mentalevél
Elkészítése: eperszósz:
Az epreket megtisztítjuk, szűrőbe tesszük, majd a vízcsap alatt alaposan leöblítjük. Turmixgépbe tesszük, vagy lehet botmixerrel pürésítjük a mentalevelekkel együtt.
Hozzáadjuk a szörpöt és ha nem elég édes akkor még cukorral pótoljuk. Ha nagyon sűrű, vízzel hígíthatjuk.
Grízes tészta:
A serpenyőnket feltesszük a tűzhelyre, majd beleöntjük az olajat/ zsírt, majd
a darát, és folyamatosan kevergetjük.
Nem kell türelmetlenkedni, először nehezen kezd pirulni, de ha nem figyelünk oda, pillanatok alatt oda éghet, és akkor dobhatjuk ki. Szóval türelemmel keverjük, sózzuk, és barnás színig pirítjuk. Nem fekete!
Mikor már egyenletesen lepirult, hozzáadunk egy bögre vizet. Gyorsan átkeverjük, lefedjük,és 1 perc múlva elzárjuk a lángot.
Hagyjuk párolódni! 5-6 perc múlva beszívja a vizet, akkor ismét átkeverjük villával. A közben megfőtt tésztával összekeverjük. Az eperszósszal és pár szem mazsolával tálaljuk.