Egyszerű lángos recept

Hozzávalók:
- 1 nagyobb krumpli
- 50 dkg liszt
- 2 tk só
- 2,5 dkg friss élesztő
- 1 tk cukor
- 3 dl krumpli főzőlé
- 0,5 dl olaj
Elkészítése:
A krumplit megtisztítjuk, kockára vágjuk, és vízben puhára főzzük. Leszűrjük, megtörjük és a főző levét felfogjuk, hagyjuk langyosra hűlni. A vízbe morzsoljuk az élesztőt, megszórjuk a cukorral és hagyjuk felfutni.
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a megtört krumplit, a sót, a felfutott élesztőt és az olajat. Alaposan kidagasztjuk. Meleg helyen, kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
Enyhén lisztezett felületre borítjuk a tésztát, egy nagyobb formával (nálam egy kis salátás tálka) korongokat szaggatunk. Olajat forrósítunk egy magasabb falú serpenyőben.
Ha jó forró az olaj, akkor kézbe veszünk egy tészta korongot és a két kezünkben úgy tartjuk, mintha az autó kormányát fognánk és a szélét fogva elkezdjük körbe forgatni. Így a tészta széle kicsit vastagabb marad és a közepe pedig szép vékonyra nyúlik.
A forró olajban többször megforgatva pirosra sütjük.
A megsült lángosokat élükre állítva, konyhai papírtörlőn hagyjuk a felesleges olajat lecsöpögni.
Melegen, fokhagymás tejföllel és reszelt sajttal kínáljuk.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

10 klasszikus nagymama féle süti vendégváráshoz
A nagymama sütijeinek nincs párja, hiszen mindig tele vannak szeretettel és
Tovább olvasom »
Gyümölcsös sütés nélküli torták: 10 kipróbált recept
1. Erdeigyümölcs torta recept Hozzávalók: Hozzávalók egy 30 cm-es tortaform
Tovább olvasom »
8 kipróbált képviselőfánk recept, amikkel nem érhet csalódás
A képviselő fánk az egyik legkedveltebb magyar desszert, amit sokan gyermek
Tovább olvasom »
A nagy konyhai robotgép teszt: nem mindig a legdrágább a legjobb
A Teszt Plussz Magazin nemcsak a magyar-, hanem a globális piacot is vizsgá
Tovább olvasom »
10 uborkasaláta, amit érdemes kipróbálni
Az uborkasaláta igazi klasszikus, amit szinte mindenki szeret. Jólesik a me
Tovább olvasom »
Így lesz tökéletes a kovászos uborkád
A nyár egyik legnagyobb kedvence a ropogós kovászos uborka. Frissítő, savan
Tovább olvasom »