Chapati (indiai lepénykenyér) recept

Hozzávalók:
- 250 g teljes kiőrlésű liszt
- 150 ml langyos víz
- 0,5 kk só
- 2-3 ek ghí, vagy olvasztott vaj
- vaj a tetejére
Elkészítése:
A sót keverjük el a liszttel, majd morzsoljuk el a ghível (vagy vajjal). Apránként adjunk hozzá annyi vizet, hogy lágy tésztát kapjunk.
Alaposan gyúrjuk (6-8 percet), míg fényes nem lesz a tészta. Dolgozhatunk vele egyből, de kis időre félre is tehetjük pihenni.
Ha pihentettük a tésztát, sütés előtt gyúrjuk át újra. Egy vastagabb aljú serpenyőt melegítsünk fel a tűzhelyen.
A tésztát osszuk 15 egyenlő részre, gyúrjuk az adagokat gombóccá. Forgassuk lisztbe és nyújtsuk ki vékony lepénnyé. Mindegyik gombócból kb. 14 cm átmérőjű kerek lapokat kapunk.
Az első lapot tegyük a forró serpenyőben és süssük addig, amíg a felszínén apró fehér buborékok kezdenek megjelenni. Ekkor fordítsuk meg és süssük addig, amíg az egészet elborítják a buborékok.
Ekkora a chapatit fordítsuk át (vagyis azzal a felével lefelé, amelyik felül volt) erős, nyílt lángra helyezzük. Amikor tejesen felfújódott (labdaszerűen) fordítsuk meg és még kb. 5 mp-ig pirítsuk.
A chapati akkor sült át, ha felfúvódott és a felszíne barna foltos. Helyezzük előmelegített tányérra és kenjük meg olvasztott vajjal a felső oldalát. Ugyanígy készítsük el a többi adag tésztát, és a kihűlt tésztákat helyezzük egymás tetejére (mindegyiket kenjük meg olvasztott vajjal).
Tipp:
A chapati az indiaiak legegyszerűbb lepénykenyere. Teljes kiőrlésű búzalisztből és vízből készül – a lisztet lehet fehér liszttel is keverni – és ghível/ vajjal szokták egy picit még finomabbá tenni.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 tokány recept, amiből az egész család repetázni fog
Ha egy igazán laktató, szaftos és karakteres magyaros ételre vágysz, akkor
Tovább olvasom »
Krémes, habos, gyümölcsös: a legfinomabb szelet sütemények egy helyen
Ha van desszert, ami egyszerre elegáns és nosztalgikus, az biztosan egy jó
Tovább olvasom »
10 nosztalgikus édes tészta recept – nudli, metélt, fluta és társai
Az édes tészták világa nemcsak finom, hanem egyben időutazás is: vissza a m
Tovább olvasom »
10 isteni lángos recept – klasszikus, töltött és gyors változatok
Ropogós szélű, belül puha, illatos, és mindenki imádja – hát persze, hogy a
Tovább olvasom »
Zöldséges és burgonyás köret receptek – finomak, laktatók, változatosak
A főétel csak a fél siker – egy jól eltalált köret viszont az egész fogást
Tovább olvasom »
12 egyszerű és gyors tésztaétel – hétköznap estére is tökéletesek
Legyen szó gyors hétköznapi vacsoráról vagy látványos családi ebédről, egy
Tovább olvasom »