Chapati (indiai lepénykenyér) recept
Hozzávalók:
- 250 g teljes kiőrlésű liszt
- 150 ml langyos víz
- 0,5 kk só
- 2-3 ek ghí, vagy olvasztott vaj
- vaj a tetejére
Elkészítése:
A sót keverjük el a liszttel, majd morzsoljuk el a ghível (vagy vajjal). Apránként adjunk hozzá annyi vizet, hogy lágy tésztát kapjunk.
Alaposan gyúrjuk (6-8 percet), míg fényes nem lesz a tészta. Dolgozhatunk vele egyből, de kis időre félre is tehetjük pihenni.
Ha pihentettük a tésztát, sütés előtt gyúrjuk át újra. Egy vastagabb aljú serpenyőt melegítsünk fel a tűzhelyen.
A tésztát osszuk 15 egyenlő részre, gyúrjuk az adagokat gombóccá. Forgassuk lisztbe és nyújtsuk ki vékony lepénnyé. Mindegyik gombócból kb. 14 cm átmérőjű kerek lapokat kapunk.
Az első lapot tegyük a forró serpenyőben és süssük addig, amíg a felszínén apró fehér buborékok kezdenek megjelenni. Ekkor fordítsuk meg és süssük addig, amíg az egészet elborítják a buborékok.
Ekkora a chapatit fordítsuk át (vagyis azzal a felével lefelé, amelyik felül volt) erős, nyílt lángra helyezzük. Amikor tejesen felfújódott (labdaszerűen) fordítsuk meg és még kb. 5 mp-ig pirítsuk.
A chapati akkor sült át, ha felfúvódott és a felszíne barna foltos. Helyezzük előmelegített tányérra és kenjük meg olvasztott vajjal a felső oldalát. Ugyanígy készítsük el a többi adag tésztát, és a kihűlt tésztákat helyezzük egymás tetejére (mindegyiket kenjük meg olvasztott vajjal).
Tipp:
A chapati az indiaiak legegyszerűbb lepénykenyere. Teljes kiőrlésű búzalisztből és vízből készül – a lisztet lehet fehér liszttel is keverni – és ghível/ vajjal szokták egy picit még finomabbá tenni.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Márton-napi lakoma: 10 libás finomság, amit ki kell próbálnod
Márton napján hagyományosan libát eszünk és újbort kóstolunk, hiszen a néph
Tovább olvasom »
Golyó‑desszertek percek alatt: 8 sütés nélküli finomság
Ha gyorsan kell valami édes kényeztetés, amiben nincs sütő használat, akkor
Tovább olvasom »
Szaftos, omlós, fűszeres – 12 sertéshúsos étel, amit újra és újra elkészítenél
Ha valami igazán laktató és ízletes fogásra vágysz, a sertéshúsos receptek
Tovább olvasom »
Villámreceptek húsimádóknak és rohanóknak
Ebben a válogatásban olyan fogásokat találsz, amit gyorsan elkészíthetsz: l
Tovább olvasom »
Madeleine-válogatás: 6 variáció egy süteményre
A madeleine az a sütemény, ami mellett könnyű elidőzni. Nem hivalkodó, még
Tovább olvasom »
Házi hamburgerek: klasszikustól a különlegesig
A hamburger az egyik legszabadabb étel: mindenki a saját ízlésére formálhat
Tovább olvasom »

