Carbonara spagetti recept

Hozzávalók:
- 30 dkg spagetti
- 3
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 6 dkg Parmezán
- 10 dkg kolozsvári füstölt szalonna
- frissen őrölt feketebors
Elkészítése:
A szalonnát vékony csíkokra vágom, és lassú tűzön kiolvasztom a zsírját, majd megpirítom. (Lehet kevés olívaolajat is aláönteni, de a szalonnából elég zsír sül ki.) Közben kifőzöm a tésztát, és a tűzön összemelegítem a szalonnával.
A tojásokat felverem, és elkeverem benne a reszelt sajtot meg a borsot. (Ezt is lehet változtatni aszerint, hogy egész tojásokat, csak a sárgáját, vagy vegyesen adjuk az ételhez.) Most jön a lényeg: a szalonnás tésztát lehúzom a tűzről, és úgy forgatom össze a tojásos keverékkel, hogy ne süljön rá, mint a tojásos nokedlinél, csak épp kicsit szószosra sűrűsödjön.
A spagetti főzőlevével még szükség és ízlés szerint hígítható a mártás állaga. Sajttal szórva tálalom.
Tipp:
Akinek a pénztárcája megengedi, és be is tudja szerezni, az Pecorino-t és Pancetta-t használjon a hagyományosabb íz eléréséhez. Hazai viszonylatban a Bacon is jó lehetőség, de a húsos füstölt szalonna csoportjában nálam a kolozsvári a befutó. Az sem része a receptnek, hogy a borson kívül mással ízesítsem, de nehezen tudnám figyelmen kívül hagyni, hogy az erkélyünkön zöldellnek az illatos fűszernövények (köztük az olaszos kakukkfű, oregánó, bazsalikom). Só pedig nem is kell, illetve csak csínján a szalonna ízének függvényében. Itt jegyzem meg a fokhagymát is: egy szétlapított gerezdet a szalonnával együtt is lehet pirítani, és a tojásba is lehet nyomni még pár gerezdet, de ezzel megint eltávolodunk a valódi ízvilágtól. Kérdés, hogy melyik az igazi, eredeti recept, de minden bizonnyal Olaszhonban is tájegységenként változó, mint pl. nálunk a halászlé készítése.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

8 gyümölcsös süti, amitől a nyár még édesebb lesz
A nyár ízei egy tortában – friss, gyümölcsös, krémes sütemények, amik bárme
Tovább olvasom »
A fasírt is lehet különleges – 8 recept, amit imádni fogsz!
A fasírt igazi örök kedvenc – de ki mondta, hogy csak a klasszikus változat
Tovább olvasom »
Puha, krémes, gyümölcsös – 10 sütemény, amitől szebb lesz a hétvégéd
Egy finom házi sütemény mindig jó ötlet hétvégére – főleg, ha nem kell hozz
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? – 2025.07.11. péntek
Ma egy igazi kényeztető menüvel készültünk! A napot egy selymes, sajtos-pór
Tovább olvasom »
12 mennyei tejberizses és rizspudingos desszert – klasszikustól a különlegesig
A tejberizs az a desszert, amit gyerekkorunk óta szeretünk – most viszont ú
Tovább olvasom »
12 szaftos sertésétel, amit a család minden tagja imádni fog
Ha valami igazán tartalmas, szaftos és magyaros fogásra vágysz, akkor ezek
Tovább olvasom »