Carbonara spagetti recept

Hozzávalók:
- 30 dkg spagetti
- 3
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 6 dkg Parmezán
- 10 dkg kolozsvári füstölt szalonna
- frissen őrölt feketebors
Elkészítése:
A szalonnát vékony csíkokra vágom, és lassú tűzön kiolvasztom a zsírját, majd megpirítom. (Lehet kevés olívaolajat is aláönteni, de a szalonnából elég zsír sül ki.) Közben kifőzöm a tésztát, és a tűzön összemelegítem a szalonnával.
A tojásokat felverem, és elkeverem benne a reszelt sajtot meg a borsot. (Ezt is lehet változtatni aszerint, hogy egész tojásokat, csak a sárgáját, vagy vegyesen adjuk az ételhez.) Most jön a lényeg: a szalonnás tésztát lehúzom a tűzről, és úgy forgatom össze a tojásos keverékkel, hogy ne süljön rá, mint a tojásos nokedlinél, csak épp kicsit szószosra sűrűsödjön.
A spagetti főzőlevével még szükség és ízlés szerint hígítható a mártás állaga. Sajttal szórva tálalom.
Tipp:
Akinek a pénztárcája megengedi, és be is tudja szerezni, az Pecorino-t és Pancetta-t használjon a hagyományosabb íz eléréséhez. Hazai viszonylatban a Bacon is jó lehetőség, de a húsos füstölt szalonna csoportjában nálam a kolozsvári a befutó. Az sem része a receptnek, hogy a borson kívül mással ízesítsem, de nehezen tudnám figyelmen kívül hagyni, hogy az erkélyünkön zöldellnek az illatos fűszernövények (köztük az olaszos kakukkfű, oregánó, bazsalikom). Só pedig nem is kell, illetve csak csínján a szalonna ízének függvényében. Itt jegyzem meg a fokhagymát is: egy szétlapított gerezdet a szalonnával együtt is lehet pirítani, és a tojásba is lehet nyomni még pár gerezdet, de ezzel megint eltávolodunk a valódi ízvilágtól. Kérdés, hogy melyik az igazi, eredeti recept, de minden bizonnyal Olaszhonban is tájegységenként változó, mint pl. nálunk a halászlé készítése.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Húsimádóknak ajánlva – sajttal, gombával, zöldséggel rakott fogások
Ha egy igazán kiadós, szaftos, mutatós fogásra vágysz, ezek a rakott és töl
Tovább olvasom »
Egészséges, zöldséges fogások – gyors vacsorák hús nélkül
Ha valami könnyed, mégis tápláló fogásra vágysz, nem kell lemondanod az íze
Tovább olvasom »
10 klasszikus péksütemény recept – reggelire, uzsonnára, vendégvárónak
A legfinomabb péksütik mindig azok, amik gyerekkorunk illatát idézik. Ezek
Tovább olvasom »
Egy alapanyag, 12 recept – így készítsd el a csirkemellet változatosan
A csirkemell sosem volt még ennyire változatos! Ezek a receptek megmutatják
Tovább olvasom »
Gyors, krémes, csokis és gyümölcsös desszertek egy helyen
Egy gyors, látványos és ellenállhatatlan desszertre vágysz? Ezek a receptek
Tovább olvasom »
8 rizsfelfújt és rizskoch recept – klasszikus, gyümölcsös, kakaós változatok
Puha, illatos, nosztalgikus – a rizsfelfújt és a rizskoch azok az édes fogá
Tovább olvasom »