Bolognai sajtos rakott tészta recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- maradék bolognai ragu (kb. 30 dkg darált húsból)
- rövid csőtészta (kb. 25 dkg)
- 4 dl tejföl
- 30 dkg reszelni való sajt
- só
- bors
- vaj
Elkészítése:
A korábbi spagettiből megmaradt bolognai ragut, vagy maradék pörköltet is (ledarálva) kiválóan használhatjuk ehhez az egyszerű, de tápláló és finom mindennapi ételhez.
A tésztát sós vízben félig előfőzzük (kb. 5 percig). Kivajazott hőálló tepsibe (pl. jénai, vagy agyagtál) alsó rétegként lefektetjük az előfőzött tészta egy részét, és reszelt sajtot szórunk rá. Következő rétegként ráöntjük a bolognai ragut, és erre is sajtot szórunk. Harmadik rétegként ismét tésztát és sajtot fektetünk rá, amire ismét egy húsos réteg kerül. A húsos rétegek fektetésekor szaftot is tehetünk bele bátran, így nem fog a tészta kiszáradni.
A legfelső húsos rétegre ráöntjük a maradék sajttal kikevert tejfölt, és az egészet kb. 180 fokos sütőben addig sütjük, amíg a teteje halványan megbarnul (kb. 30-40 perc).
Tipp:
Sütés után, a kiszedés előtt hagyjuk kicsit állni a tepsiben, így könnyebben és szebben ki tudjuk tálalni egy szélesebb kiszedő lapáttal. Petrezselyem levéllel, vagy bazsalikommal is díszíthető.