Bobájka recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 8 dkg cukor
- 5 ek vaj
- 75 dkg liszt
- 2 kiskanál só
- 1 csomag élesztő
- 8 ek mák
- 1,5-2 dl méz
Elkészítése:
Fél liter vízhez hozzáadunk 6 dkg cukrot, a sót és a vajat, majd felforraljuk. 1 dl langyos vízbe belekeverjük a maradék cukrot, majd felfuttatjuk benne az élesztőt.
Egy nagyobb tálba öntjük a lisztet, ehhez keverjük az élesztős és a cukros keveréket is. Sima tésztává dagasztjuk, majd tiszta konyharuhával letakarva fél óráig állni hagyjuk. Eközben a tészta kétszeresére fog dagadni.
Ezalatt a mákot daráljuk meg és kevés tejjel keverjük simára. Ha a tészta kellőképpen megkelt, lisztezett deszkára borítjuk és kb. 2 cm vastagra nyújtjuk.
Pizzavágóval keresztben és a hosszában is bevagdossuk, hogy kisebb darabokat kapjunk. Ezeket gombóccá formázzuk, egy gombóc kb diónyi nagyságú legyen. Sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük őket egymás mellé, úgy, hogy érintsék egymást. Beolajozunk egy folpackot, majd letakarjuk vele és egy negyed óra alatt a duplájára kelesztjük.
Levesszük a folpackot és 190 fokon 20 perc alatt aranysárgára sütjük.
Ha kihűltek a gombócok, tejet forralunk, majd a gombócokat szűrőbe helyezzük és leforrázzuk őket a tejjel. Ha lecsepegnek visszatesszük a tepsibe, majd mézet csurgatunk rá és megszórjuk mákkal, majd porcukorral.