Mézes-kefires pulykamell diós-fetás rukkolával recept

Hozzávalók:
- 15 dkg pulykamell
- 1 doboz kefir
- 1 ek méz (nekem hársmézem volt otthon)
- 1 nagy marék rukkola
- 5 dkg feta
- egy marék dió
- olívaolaj,só
Elkészítése:
A pulykamellet felvágtam vékony csíkokra. A doboz kefirt kikevertem egy kisebb evőkanálnyi mézzel (nekem hársméz van itthon, de szerintem bármi mással jó, a hársnak eléggé karakteres íze van), és ebbe a keverékbe zúdítottam a pulykacafatokat. Egy órára hideg helyre tettem, és addig elmosogattam. Félig (nem az erősségem ez a sport…). Majd a husit nagyjából lecsepegtettem, és kevés olívaolajon megpirítottam. Ekkor szórtam egy kis sót is a husira. FIGYELEM: a piruló-sülő fehér trutyi először felhabzik (méz), elkezd picit bebarnulni, karamellizálódni, majd pattog, de nagyon. Ezért én kb. fél deci vizet öntöttem a husi alá-el kell,hogy áruljam, ideig-óráig segített csak ez a megoldás, de volt legalább 5 pattogásmentes percem. Mikor a husin már barnás bevonatot képzett a mézes kefir, megkóstoltam azt (elégettem a számat), meglepően konstatáltam, hogy jéééé,ez ehetőőő, mi több, bármikor megenném! Majd lezártam alatta a gázat. Egy marék rukkolát átmostam, lecsepegtettem, konyhai papírtörlőn leszárítottam. A marék diót apróra vágtam, és kicsit megpirítottam (jó tanács: ha már majdnem jó, akkor zárjuk el alatta a gázat, mert ha jól megpirítva még a forró serpenyőben marad, tovább pirul, és a végén megkeseredhet-megéghet). A salátát egy tányérra halmoztam, megszórtam sóval, meglocsoltam egy kis olívaolajjal, ráhelyeztem a húsdarabokat, rámorzsoltam a fetát és megszórtam dióval. (Mondjuk, ez a “művészi” teljesítmény nálam fél órát jelentett).Jó étvágyat kívánok hozzá mindenkinek!
Ez a receptem korábban megjelent a www.alabella.blog.hu weboldalamon is.
Sztori: Mikor beléptem a boltba, azzal a szent elhatározással indultam a tejespult felé, hogy csak veszek egy kis túrót/fetát, és szépen hazabattyogok, megcsinálom a snidlinggel és fetával/túróval töltött pulykámat. Igen ám, de eszembe jutott az az iszonyat mennyiségű dió, amit anyutól kaptam (biodió :D),és gondoltam, azt is belekombinálom valami salátába. Telefon anyunak: Szia, itt állok a bolt közepén, a diót mivel lehet enni? (körülöttem állók érdekesen néznek rám)…mikor már 10 perce tanakodtunk a köreten, megkérdezte nemes egyszerűséggel, hogy miért nem csinálok pulykasalátát? Hát persze, miért ne?
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

10 őszi céklás recept, amit ki kell próbálnod!
Az ősz egyik legszebb ajándéka a cékla: élénk színével azonnal feldobja az
Tovább olvasom »
Főszerepben az alma: 10 finomság receptje
Az alma igazi jolly joker a konyhában, hiszen számtalan sütemény alapja leh
Tovább olvasom »
10 brutál jó tésztaétel az őszi napokra
A tésztaételek mindig biztos választásnak számítanak, ha gyorsan és finomat
Tovább olvasom »
Főszerepben a szőlő: 10 őszi finomság, amit érdemes kipróbálnod
Az ősz egyik legfinomabb ajándéka a szőlő, amely nemcsak frissen, hanem süt
Tovább olvasom »
Lélekmelengető őszi finomságok – 8 leves, amit el kell készítened
Az ősz beköszöntével mindannyian vágyunk egy tál forró, illatos levesre, am
Tovább olvasom »
Főszerepben a szilva: 10 recept a házias gombócoktól a clafoutisig
A szilva nemcsak frissen fogyasztva igazi csemege, hanem számtalan sütemény
Tovább olvasom »