Csirkemáj libaköntösben recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- 50 dkg csirkemáj
- fokhagyma ízlés szerint (5-6 gerezd)
- bors ízlés szerint (2-3 csipet)
- kb 4 dl tej
- 200 g libazsír
- 300 ml víz
- 1-2 db leveskocka
Elkészítése:
A megtisztított, megmosott csirkemájat tejbe áztatjuk (érdemes magasabb zsírtartalmú, esetleg házi tejet használni). Tetszés szerint borsozzuk és fokhagymát törünk mellé. Keverjük össze az egészet, takarjuk le és hagyjuk hűtőben állni 1-2 órát (ha valamiért még sincs kedvünk elkészíteni, nyugodtan hagyhatjuk akár 1-2 napig is a tejben).
A sütéshez széles alapú teflon lábost/magas falú serpenyőt érdemes használni. 3 dl vizet felforralunk, 1-2 db marhahúsleves/libaleves kockát dobunk bele (ha van maradék húslevesünk, felhasználhatjuk azt). A levesbe beleöntjük a szobahőmérsékletű libazsírt, összekeverjük és az egészet alaposan felhevítjük, majd belehelyezzük a tejből kivett májakat (nem kell, hogy teljesen ellepje a májat a lé). Nyugodtan belekerülhet az aprított fokhagyma is, nem keseredik meg egyáltalán és nagyon finom törmeléket kapunk a végén. 20-30 percig fedő alatt sütjük közepes lángon, kb. félidőben megfordítjuk, hogy mindkét oldaluk megpiruljon kissé. Ha elkészült, lecsepegtetjük, melegen fogyasszuk. Ajánlom mellé a krumplipürét és lilahagyma lekvárt, nagyon izgalmas ízkombinációt adnak együtt.
Sztori: A recept születése abból ered, hogy bár nagyon szeretem a libamájat, de egy részt nagyon drága, más részről pedig sokszor olyan zsíros, hogy borzalmasan megfekszi az ember gyomrát. Ebből kiindulva jött az ötlet: hogyan lehetne a csirkemájat a libamájhoz hasonlóan omlóssá és ízletessé tenni. A fűszeres tejben áztatás és a libazsírban való sütés abszolút meghozza a várt eredményt: nagyon ízletes, porhanyós ételvariációt varázsolhatunk az asztalra meglehetősen gyorsan (áztatás után elkészítési idő kb. 35 perc), egyszerűen és abszolút költséghatékonyan. Emellett további előnye, hogy egy igazi kis különlegességgel kínálhatjuk vendégeinket/családtagjainkat, így akár különböző alkalmakra is bátran elkészíthető, de egyszerűsége miatt akár a hét bármely napja alkalmas lehet arra, hogy “összedobjuk” ezt a kis finomságot.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Egészséges, zöldséges fogások – gyors vacsorák hús nélkül
Ha valami könnyed, mégis tápláló fogásra vágysz, nem kell lemondanod az íze
Tovább olvasom »
10 klasszikus péksütemény recept – reggelire, uzsonnára, vendégvárónak
A legfinomabb péksütik mindig azok, amik gyerekkorunk illatát idézik. Ezek
Tovább olvasom »
Egy alapanyag, 12 recept – így készítsd el a csirkemellet változatosan
A csirkemell sosem volt még ennyire változatos! Ezek a receptek megmutatják
Tovább olvasom »
Gyors, krémes, csokis és gyümölcsös desszertek egy helyen
Egy gyors, látványos és ellenállhatatlan desszertre vágysz? Ezek a receptek
Tovább olvasom »
8 rizsfelfújt és rizskoch recept – klasszikus, gyümölcsös, kakaós változatok
Puha, illatos, nosztalgikus – a rizsfelfújt és a rizskoch azok az édes fogá
Tovább olvasom »
12 frissítő gyümölcsleves recept – krémesen, joghurttal, klasszikusan
Nincs is jobb egy hűsítő gyümölcslevesnél a nyári melegben! Ezek a krémes,
Tovább olvasom »