Csirkemáj libaköntösben recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- 50 dkg csirkemáj
- fokhagyma ízlés szerint (5-6 gerezd)
- bors ízlés szerint (2-3 csipet)
- kb 4 dl tej
- 200 g libazsír
- 300 ml víz
- 1-2 db leveskocka
Elkészítése:
A megtisztított, megmosott csirkemájat tejbe áztatjuk (érdemes magasabb zsírtartalmú, esetleg házi tejet használni). Tetszés szerint borsozzuk és fokhagymát törünk mellé. Keverjük össze az egészet, takarjuk le és hagyjuk hűtőben állni 1-2 órát (ha valamiért még sincs kedvünk elkészíteni, nyugodtan hagyhatjuk akár 1-2 napig is a tejben).
A sütéshez széles alapú teflon lábost/magas falú serpenyőt érdemes használni. 3 dl vizet felforralunk, 1-2 db marhahúsleves/libaleves kockát dobunk bele (ha van maradék húslevesünk, felhasználhatjuk azt). A levesbe beleöntjük a szobahőmérsékletű libazsírt, összekeverjük és az egészet alaposan felhevítjük, majd belehelyezzük a tejből kivett májakat (nem kell, hogy teljesen ellepje a májat a lé). Nyugodtan belekerülhet az aprított fokhagyma is, nem keseredik meg egyáltalán és nagyon finom törmeléket kapunk a végén. 20-30 percig fedő alatt sütjük közepes lángon, kb. félidőben megfordítjuk, hogy mindkét oldaluk megpiruljon kissé. Ha elkészült, lecsepegtetjük, melegen fogyasszuk. Ajánlom mellé a krumplipürét és lilahagyma lekvárt, nagyon izgalmas ízkombinációt adnak együtt.
Sztori: A recept születése abból ered, hogy bár nagyon szeretem a libamájat, de egy részt nagyon drága, más részről pedig sokszor olyan zsíros, hogy borzalmasan megfekszi az ember gyomrát. Ebből kiindulva jött az ötlet: hogyan lehetne a csirkemájat a libamájhoz hasonlóan omlóssá és ízletessé tenni. A fűszeres tejben áztatás és a libazsírban való sütés abszolút meghozza a várt eredményt: nagyon ízletes, porhanyós ételvariációt varázsolhatunk az asztalra meglehetősen gyorsan (áztatás után elkészítési idő kb. 35 perc), egyszerűen és abszolút költséghatékonyan. Emellett további előnye, hogy egy igazi kis különlegességgel kínálhatjuk vendégeinket/családtagjainkat, így akár különböző alkalmakra is bátran elkészíthető, de egyszerűsége miatt akár a hét bármely napja alkalmas lehet arra, hogy “összedobjuk” ezt a kis finomságot.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

10 különleges és csodás torta telis-tele csokival!
Ez a válogatás a csokirajongók álma: krémes, mousse-os, gyümölcsös, sőt még
Tovább olvasom »
Batyuk sokasága: töltött falatkák minden alkalomra
Ebben a válogatásban találsz édességeket túróval, epres-túrós változatokat,
Tovább olvasom »
Kolbász minden mennyiségben: leves, főétel, sós sütemény, kelt tészta
Ha szereted a karakteres, húsos ízeket, a kolbász az egyik legjobb barátod
Tovább olvasom »
Könnyed habcsók alapú krémes, gyümölcsös desszert. Igen, ez a Pavlova!
A Pavlova a desszertek királynője: egyszerre habos, roppanós és ellenállhat
Tovább olvasom »
Galuska a főszerepben: gyűjts inspirációt és válaszd ki a kedvenced!
A galuska nem csak kísérő, hanem önálló sztár is lehet: legyen szó kolbássz
Tovább olvasom »
Válogatás fehér csoki rajongóknak: 12 mennyei sütemény egy helyen
Készülj fel, hogy belépsz a fehér csoki világába! Vannak itt krémes desszer
Tovább olvasom »