Csirkemáj libaköntösben recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- 50 dkg csirkemáj
- fokhagyma ízlés szerint (5-6 gerezd)
- bors ízlés szerint (2-3 csipet)
- kb 4 dl tej
- 200 g libazsír
- 300 ml víz
- 1-2 db leveskocka
Elkészítése:
A megtisztított, megmosott csirkemájat tejbe áztatjuk (érdemes magasabb zsírtartalmú, esetleg házi tejet használni). Tetszés szerint borsozzuk és fokhagymát törünk mellé. Keverjük össze az egészet, takarjuk le és hagyjuk hűtőben állni 1-2 órát (ha valamiért még sincs kedvünk elkészíteni, nyugodtan hagyhatjuk akár 1-2 napig is a tejben).
A sütéshez széles alapú teflon lábost/magas falú serpenyőt érdemes használni. 3 dl vizet felforralunk, 1-2 db marhahúsleves/libaleves kockát dobunk bele (ha van maradék húslevesünk, felhasználhatjuk azt). A levesbe beleöntjük a szobahőmérsékletű libazsírt, összekeverjük és az egészet alaposan felhevítjük, majd belehelyezzük a tejből kivett májakat (nem kell, hogy teljesen ellepje a májat a lé). Nyugodtan belekerülhet az aprított fokhagyma is, nem keseredik meg egyáltalán és nagyon finom törmeléket kapunk a végén. 20-30 percig fedő alatt sütjük közepes lángon, kb. félidőben megfordítjuk, hogy mindkét oldaluk megpiruljon kissé. Ha elkészült, lecsepegtetjük, melegen fogyasszuk. Ajánlom mellé a krumplipürét és lilahagyma lekvárt, nagyon izgalmas ízkombinációt adnak együtt.
Sztori: A recept születése abból ered, hogy bár nagyon szeretem a libamájat, de egy részt nagyon drága, más részről pedig sokszor olyan zsíros, hogy borzalmasan megfekszi az ember gyomrát. Ebből kiindulva jött az ötlet: hogyan lehetne a csirkemájat a libamájhoz hasonlóan omlóssá és ízletessé tenni. A fűszeres tejben áztatás és a libazsírban való sütés abszolút meghozza a várt eredményt: nagyon ízletes, porhanyós ételvariációt varázsolhatunk az asztalra meglehetősen gyorsan (áztatás után elkészítési idő kb. 35 perc), egyszerűen és abszolút költséghatékonyan. Emellett további előnye, hogy egy igazi kis különlegességgel kínálhatjuk vendégeinket/családtagjainkat, így akár különböző alkalmakra is bátran elkészíthető, de egyszerűsége miatt akár a hét bármely napja alkalmas lehet arra, hogy “összedobjuk” ezt a kis finomságot.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 mennyei tejberizses és rizspudingos desszert – klasszikustól a különlegesig
A tejberizs az a desszert, amit gyerekkorunk óta szeretünk – most viszont ú
Tovább olvasom »
12 szaftos sertésétel, amit a család minden tagja imádni fog
Ha valami igazán tartalmas, szaftos és magyaros fogásra vágysz, akkor ezek
Tovább olvasom »
Pohárkrémek és réteges desszertek – egyszerűen elképesztő ízek
Ha gyors, látványos és ellenállhatatlan desszertre vágysz, ne keresgélj tov
Tovább olvasom »
Tésztareceptek húsimádóknak és zöldségrajongóknak – válogass kedvedre!
Létezik olyan, aki ne szeretné a tésztát? Krémes, szaftos, sajtos, zöldsége
Tovább olvasom »
Imádjuk a cukkinit! Íme 10 ellenállhatatlan recept
Ha van egy jó cukkinid, már csak a recept kell hozzá! Ezek a változatos, fi
Tovább olvasom »
Mit tegyünk a házi pizzára? Itt van 15 isteni ötlet!
Van az a péntek este, amikor már napok óta tervezgetjük, hogy végre újra pi
Tovább olvasom »