Rumos diógolyó recept
Hozzávalók:
- 35 dkg darált háztartási keksz
- 20 dkg darált dió (10 dkg a tésztába és 10 dkg a forgatáshoz)
- 20 dkg porcukor
- 3 púpos ek cukrozatlan kakaópor
- 0,5 üvegcse rumaroma
- sárgabaracklekvár (kb 12-13 jó púpos ek)
Elkészítése:
Egy tányérba szórunk 10 dkg darált diót a forgatáshoz.
Egy tálba mérjük a kekszmorzsát, a maradék darált diót, a porcukrot, a kakaóport. Kicsit összekeverjük, majd hozzáadjuk a rumaromát és fokozatosan adagolva a lekvárt. Kézzel könnyen formázható masszává dolgozzuk.
A kekszes tésztából kisebb darabokat tépünk, amit a két tenyerünk között diónyi golyóvá sodrunk.
Alaposan megforgatjuk a darált dióban. Szép tálcára rendezzük.
Tipp:
Egy gyors édességre vágytunk. Volt itthon egy kevés dió. Ezt felhasználva készült el ez a fél óra alatt asztalra varázsolható, sütés nélküli finomság.
A hűtőben található, felbontott sárgabaracklekvárt is felhasználtam, de nem jegyeztem meg, hogy pontosan hány kanállal került bele. A lényeg az, hogy annyit adjuk hozzá, amitől nem túl ragacsos a massza, de jól összeálló, és nem morzsálódik szét.
Kiváló vendégváró, mert ha bejelentkeznek a váratlan látogatók (és persze van itthon dió) akkor hamar összedobható. Akár még a gyerekek is bevonhatók a formázásba.