Karácsonyi narancsos túrótorta recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók egy 24 cm-es formához:
Kekszes alaphoz:
- 25 dkg (Győri Édes csokoládés) keksz
- 10 dkg margarin
- 1 mk mézeskalács fűszerkeverék
Túrós töltelékhez:
- 50 dkg túró
- 20 dkg porcukor
- 2 cs vaníliás cukor
- 4-5 narancs
- 3 ek barna cukor
- 10 g porzselatin
- 1 dl víz
- 3 dl habtejszín
Elkészítése:
A kekszet morzsoljuk össze, majd keverjük hozzá a mézeskalács fűszerkeveréket. A margarint melegítsük forráspontig, majd öntsük hozzá a kekszhez. Ezután keverjük alaposan össze.
A tortaforma alját kb 1,5 cm-es magasságig béleljünk ki sütőpapírral, majd öntsük bele a kekszes-margarinos masszát. Ezután tenyérrel egyenletesen lapogassuk el, majd tegyük be a hűtőbe legalább egy óra hosszára.
Amikor a kekszes alap már teljesen megdermedt, vegyük ki a hűtőből, majd óvatosan húzzuk le róla a sütőpapírt. Ezután a papírral együtt tegyük vissza a tortaformába, majd kanalazzuk rá a túrós tölteléket.
A túrót tegyük bele egy tálba, majd adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, reszeljük bele egy narancs héját, majd nyomjuk bele két narancs levét. Ezután robotgéppel keverjük alaposan össze.
A vizet forraljuk fel, majd vegyük le a tűzről, és állandó keverés mellett adjuk hozzá a zselatint. Ezután addig keverjük még a porzselatin egészen feloldódik, majd hűtsük ki.
A habtejszínt verjük fel kemény habbá.
A túrós keverékhez adjuk hozzá a kihűlt zselatint, majd keverjük alaposan össze. Ezután apránként keverjük hozzá a keményre felvert tejszínhabot is.
A tortaformában lévő kekszes alapra kanalazzuk rá a túrós tölteléket, majd egyenletesen simítsuk el a tetejét. Ezután tegyük be hűtőbe legalább 2-3 órára, hogy a töltelék teljesen megdermedjen.
A megmaradt narancsokat vékonyan hámozzuk meg, majd a narancshéjat vágjuk fel zsülienre. A narancsokat pedig filézzük ki, hogy a fehér részéből ne maradjon a gerezdeken.
A barna cukrot olvasszuk fel, majd adjuk hozzá a kifilézett narancsgerezdeket. Ezután rázogatva 1-2 percig karamellizáljuk, majd óvatosan szedjük ki a karamellből, és hűtsük ki.
A visszamaradt karamellbe tegyük bele a zsülienre vágott narancshéjat, majd 2-3 percig karamellizáljuk. Ezután hűtsük langyosra, hogy a karamell már ne legyen meleg, de még folyjon.
Tálalás előtt a tortát vegyük ki a hűtőből, majd helyezzük egy tortatálra. Ezután ízlés szerint rakjuk ki a tetejét a karamellizált narancsgerezdekkel, és kanalazzuk rá a narancshéjas karamellt.
Tálaláskor éles késsel ízlés szerint szeleteljük fel, majd helyezzük tányérra a tortaszeletet és kanalazzuk mellé a maradék narancsot és a narancshéjas karamellt.