Házi epres joghurt recept
Hozzávalók:
- 1 liter házi tej
- 1 kis pohár natúr joghurt
- kb. 20-25 dkg eper
- Méz, vagy a cukor az édesítéshez
Elkészítése:
A tejet felforraljuk, majd hagyjuk kicsit hűlni amíg kézmeleg lesz. Érdemes a forraló edényt vízzel kiöblíteni, így biztos nem ég az aljára a tej.
Amikor kézmelegre hűlt a tej, belekeverünk egy natúr joghurtot. Konyharuhával letakarjuk és egy éjszakára szobahőmérsékleten hagyjuk. Ha mindent jól csináltunk, akkor az eredmény gyönyörű, sűrű házi joghurt lesz.
A krémesebb (görög) joghurt elkészítéséhez egy nagy szűrőbe tegyünk gézt, vagy egy steril pelenkát és abba öntsük a kész joghurtot. Ezt is hagyni kell egy napig hűtőben lecsepegni.
Az epres változathoz az epreket villával kicsit összetöröm, cukorral, mézzel édesítem és ezt keverem a kész joghurtba. Más gyümölccsel is el lehet készíteni, pl. málna, meggy, szeder, barack.
Tipp:
Csak a zsíros “igazi” házi tej jó hozzá.A bolti nem jó,még a 3,5%-os sem.