Diabetikus rumosdió szaloncukor recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- 150g darált dió
- 50 g nyírfacukor por
- 2 dkg mazsola
- 1 tk rum aroma (én másfelet tettem bele, de ez ízlés dolga)
- 15-20 ml víz
A burkoláshoz:
1. keserű kakaó
2. darált dió
3. 50 g cukormentes étcsoki+ 2 tk olaj, esetleg a tetejére egy kis dió.
4. hagyjuk úgy, ahogy van :-)
Elkészítése:
A mazsolát alaposan mossuk meg, majd áztassuk be.A darált diót és a nyírfacukor port késes robotgépben néhányszor forgassuk át, hogy teljesen finom port kapjunk. Adjuk hozzá a rum aromát és a vizet, végül a lecsepegtetett mazsolát. Gyúrjuk össze és a masszából formázzunk szaloncukrokat. Ha kakaóporral vagy darált dióval akarjuk bevonni, akkor már hempergethetjük is.
Ha csokival szeretnénk burkolni, akkor egy kis időre tegyük hűvös helyre. Vízgőz fölött olvasszuk össze a csokit az olajjal. A szaloncukroknak megmárthatjuk csak a két végét, vagy készíthetünk csokoládéburkot is rá. Ehhez a szaloncukrokat egyesével fektessük egy villára és merítsük a csokiba. a tetejére egy kiskanállal locsoljuk a csokit.
A megmártott szaloncukrokat a legjobb sütőpapírral borított felületen dermeszteni, így egy mozdulattal lejönnek majd. Persze ez sem kötelező, egy sima tányéron vagy műanyag tálcán is hagyhatjuk, így dermedés után egy széles pengéjű késsel le lehet emelni róla. Bármelyiket is használjuk, a megmártott szaloncukrokat néhány órára tegyük hűvös helyre, hogy a csoki megkössön.
Tipp:
1.A nyírfacukor port én nagyon szeretem. Az egyetlen hátránya, hogy hajlamos összeállni. A dolog könnyen kiküszöbölhető, ha felhasználás előtt forgókéses robotgépben átforgatjuk néhányszor. Ebben a receptben a dióval együtt. Így el fognak tűnni a rögök a nyírfacukorból, és biztos nem marad darabos a dió sem.
2.A csokoládéval burkolt szaloncukrot tudjuk a legtovább eltartani, mert a csoki nem engedi kiszáradni a belsejét. Bár nem hiszem, hogy bárki túl sokáig tologatná.
Ezt a szaloncukrot többféleképpen lehet burkolni, a képeken láthattok is néhány verziót. Ezeken túl szerintem jó ötlet őrölt dióba vagy keserű kakaóporba hempergetni. A lényeg, hogy egy adaghoz egyet válasszunk ki, így fogjuk tudni pontosan kiszámolni a szénhidráttartalmat.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

8 gyümölcsös süti, amitől a nyár még édesebb lesz
A nyár ízei egy tortában – friss, gyümölcsös, krémes sütemények, amik bárme
Tovább olvasom »
A fasírt is lehet különleges – 8 recept, amit imádni fogsz!
A fasírt igazi örök kedvenc – de ki mondta, hogy csak a klasszikus változat
Tovább olvasom »
Puha, krémes, gyümölcsös – 10 sütemény, amitől szebb lesz a hétvégéd
Egy finom házi sütemény mindig jó ötlet hétvégére – főleg, ha nem kell hozz
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? – 2025.07.11. péntek
Ma egy igazi kényeztető menüvel készültünk! A napot egy selymes, sajtos-pór
Tovább olvasom »
12 mennyei tejberizses és rizspudingos desszert – klasszikustól a különlegesig
A tejberizs az a desszert, amit gyerekkorunk óta szeretünk – most viszont ú
Tovább olvasom »
12 szaftos sertésétel, amit a család minden tagja imádni fog
Ha valami igazán tartalmas, szaftos és magyaros fogásra vágysz, akkor ezek
Tovább olvasom »