Tyúkzsíros pogácsa recept

Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 2,5 dkg élesztő
- 1 tk cukor
- 0,5 dl tej
- 2 tk só
- 2,5 dl tejföl
- 18 dkg tyúkzsír
- 1 egész
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS a lekenéshez
Elkészítése:
Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben a cukorral. A lisztet egy tálba szitáljuk, beleöntjük a felfutott élesztőt, a sót, a tejfölt, a zsírt és alaposan kidagasztjuk. A tészta elég lágy, de ez nem baj. Meleg helyen kb 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
Erősen lisztezett felületre borítjuk a megkelt tésztát. Téglalap alakúra, kb 0,5 cm vastagra elnyújtjuk. A tésztát képzeletben 3 vízszintes sávra osztjuk. A felső sávot a közepére, lefelé hajtjuk, az alsó sávot alulról felfelé haladva ráhajtjuk. Az így kapott sáv mindkét végét, balról és jobbról is középre hajtjuk. Konyharuhával letakarva 30 percet pihentetjük, elnyújtjuk, majd megint hajtogatjuk. Megint 30 perc pihentetés, nyújtás, hajtogatás, pihentetés.
Ezután elnyújtjuk kb 2-3 cm vastagra, egy éles késsel becsíkozzuk, egy lisztbe mártott, közepes méretű pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. A pogácsákat a két tenyerünk között kicsit megsodorjuk, így szép magas tornyok lesznek.
Sütőpapírral bélelt tepsibe pakoljuk egymástól kicsit távolabb. Kb 20 percet még kelesztjük. Lekenjük egy egész, kissé felvert tojással. Előmelegített sütőben 25 perc alatt 180 fokon hőlégkeveréssel megsütjük.
Tipp:
Isteni omlós, még másnap is puha.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Mit tegyünk a házi pizzára? Itt van 15 isteni ötlet!
Van az a péntek este, amikor már napok óta tervezgetjük, hogy végre újra pi
Tovább olvasom »
Így vidd be a napi vízadagodat könnyedén: 10 természetes frissítő a meleg napokra
A nyári hőségben a megfelelő hidratálás nemcsak kellemes, hanem létfontossá
Tovább olvasom »
Gyors rakottasok hétköznapokra – csirkével, darált hússal, cukkinivel
Laktató, szaftos és minden falatja kényeztet – ezek az egytálételek garantá
Tovább olvasom »
A hét legjobb cukkinis receptjei – ezek a receptek most tarolnak!
A cukkini minden nyáron főszereplő a konyhában – és nem véletlenül! Könnyű,
Tovább olvasom »
8 tepsis csirkecomb, ami után garantált a repeta
A csirkecomb az egyik legszaftosabb, legsokoldalúbb alapanyag, amit szinte
Tovább olvasom »
8 rakott tészta, amit mindenki szeret
A rakott tészták igazi hétköznapi hősök: gyorsan összeállíthatók, laktatóak
Tovább olvasom »