Szalámis kelt virág recept
Hozzávalók:
- 500 g liszt
- 1 csomag porélesztő
- 3 dl tej
- 1,5 ek cukor
- 1 tk só
- 80 szelet szalámi (nekem picit vastagabb volt, mert én szeleteltem)
- 150 g reszelt sajt
- 3 ek vaj
Elkészítése:
1 dl langyos tejben, 1 tk cukorral felfuttatjuk az élesztőt.
A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a sót, a cukrot, a felfuttatott élesztőt és 2 dl langyos tejet. Dagasztó géppel alaposan kidolgozzuk, majd meleg helyen fél órát kelesztjük. (Persze kézzel is összegyúrhatjuk és dagaszthatjuk.)
A megkelt tésztát 4-5 mm vastagra nyújtjuk, vékonyan megkenjük olvasztott vajjal, majd eloszlatjuk rajta a reszelt sajtot. Kb 5 cm vastag csíkokat vágunk belőle, majd ráfektetjük a szalámi szeleteket úgy, hogy az 1/3 része lelógjon a tészta széléről. Ezért lesz olyan a csigánk, mintha egy szép virág lenne.
Feltekerjük a csíkokat, a végét óvatosan behajthatjuk a csiga alá (nem fontos). Egy csigára kb. 5-6 szelet szalámit számolhatunk. Aki szeretné, még a tetejét is meghintheti egy kis reszelt sajttal, de nem szükséges. Én csak azt szórtam rá a végén, ami lepotyogott a feltekerés közben.
Sütőpapírral bélelt, enyhén olajozott tepsibe helyezzük a virágokat, majd még fél órát kelesztjük. Előmelegített 175-180 fokos sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük.