Sajtos-túrós perec recept
Hozzávalók:
- 25 dkg túró
- 25 dkg vaj/margarin
- 30 dkg liszt
- 1 púpos kk só
- 1 kisebb FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS lekenni
- 25 dkg trappista sajt a tetejére
Elkészítése:
A sütőt előmelegítjük. Nagyméretű tepsiket sütőpapírral bélelünk ki. A sajtot lereszeljük.
A túrót egy tálba öntjük, és alaposan áttörjük. (Én erre egy krumplitörőt használtam.)
Meghintjük sóval, és hozzáadjuk a lisztet, a vajat/margarint. Jól összedolgozzuk. A tészta nem ragacsos, de könnyen formázható.
Lisztezett felületen kb. 0,5 cm vastagra elnyújtjuk. Lisztbe mártott perecformával kiszúrjuk.
Az előkészített tepsibe fektetjük. Helyet nem szükséges sokat hagyni közöttük, mert nem terülnek sütés közben.
Egy kisebb tojást villával picit felverünk, és lekenjük a perecek tetejét, majd megszórjuk reszelt sajttal.
180 fokon hőlégkeveréssel 20 perc alatt megsütjük.
Tipp:
Volt itthon egy adag lejárat közeli túró, amit mindenképpen fel akartam használni. Gondolkodtam, mi is legyen belőle. Majd arra jutottam, hogy egy kis sajtos rágcsálnivalónak biztosan örülne a család. Így is lett. Mire a harmadik tepsi kisült, már az elsővel el is fogyott :-)
Roppant egyszerű, hamar összeállítható. Nem szükséges hűtőben pihentetni. A tészta nem ragad, mégis könnyű vele dolgozni.
A sajtos-túrós perec kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 16 g
Szénhidrát: 21 g
Zsír: 27 g