Fokhagymás kenyér rudacskák recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 50 g élesztő
- 600 ml langyos víz
- 1 ek cukor
- 1 kg liszt
- 3 ek zsír
- 1,5-2 evőkanál só (ízlés szerint, én érzésre adom hozzá.. )
- 2 gerezd fokhagyma
Elkészítése:
Az élesztőt a langyos vízzel, a cukorral összekeverem. Hozzáadom a lisztet, zsírt és jól összedolgozom, hagyom egy 15-20 percet pihenni. (Ha van kenyérsütő géped, nyugodtan dobj bele mindent!)
Mielőtt nekiállok nyújtani, bekapcsolom a sütőt a legnagyobb fokozatra, kinyújtom a tészta kb 1/3-át, kb 0,5cm-0,8cm vastagságra (ahogy tetszik), és kb. ujjnyi széles és a tepsi szélességével megegyező hosszúságú csíkokat vágok derelyevágóval. Szépen egymás melléé helyezem a csíkokat a tepsiben kb 0,5 cm-re egymástól, beteszem a sütőbe és 15-20 percig sütöm.
A 2 gerezd fokhagymát fokhagymaprésen átnyomom, felöntöm 1,5dl vízzel, és akkor kenem meg jó alaposan a kenyér rudacskákat, amikor kiveszem a sütőből, akkor amikor még forró.
Megjegyzés:
A képen látható tepsinyi készült 1kg lisztből. Arányosan, nyugodtan készíthetsz kisebb adagot is.Elkészítése roppant egyszerű, de úgy számolj, hogy 1 kg lisztből kb 6 tepsivel jön ki, az pedig 6*20 perc, csak a kisütés!min 2 óra(De megéri :) És bizony addig a konyha körül kell sündörögnöd. :)