Tepertős pogácsa egyszerűen recept
Hozzávalók:
- 1 dl tej
- 1 dkg élesztő
- 1 kk cukor
- 50 dkg liszt
- 20 dkg tepertő darálva
- 10 dkg margarin
- 1 dl tejföl
- só, őrölt bors ízlés szerint
Elkészítése:
A tejet meglangyosítjuk, az élesztőt elmorzsoljuk a cukorral, hozzáadunk egy evőkanál lisztet és a tejet. Jól összekeverjük, és kelesztjük. A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, sóval, tejföllel, hozzáadjuk a megkelt kovászt és ha szükséges még egy kevés tejet is, hogy laza, rugalmas, jól gyúrható tésztát kapjunk. Jól kidolgozzuk.
fél cm vékonyra kinyújtjuk, rákenjük a darált tepertőt, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk (ha szereted borsosan), majd alulról felfelé felcsavarjuk. Téglalap alakúra nyújtjuk, két oldalról egymásra hajtjuk, fél órát pihentetjük, majd ezt a hajtogatást kétszer megismételjük, közben mindig fél órát pihentetve tésztát. Végül kinyújtjuk, bevagdaljuk, tojással megkenjük a tetejét, tetszés szerinti pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk és meleg (180 fokos) sütőben kb. 20-25 percig sütjük szép pirosra.