Pogácsa, kelesztés nélkül recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 1/2 kg liszt
- 12,5 dkg margarin
- 10 dkg zsír
- 1 csapott evőkanál só
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 doboz tejföl /175 g/
- 1 csomag élesztő
Elkészítése:
A tejfölt 1 tojással és az élesztővel elkeverjük. Híg, folyós anyagot kapunk, félretesszük.
A lisztet elkeverjük a sóval, majd elmorzsoljuk vele a margarint és a zsírt. Széteső, morzsalékos anyagot kapunk. Hozzáöntjük a tejfölös, élesztős, tojásos masszát és addig gyúrjuk, amíg szépen összeáll. Cipót formálunk belőle, zárható edénybe rakjuk és egy éjszakára hűtőbe tesszük. Fontos, hogy ne kelesszük!
Másnap egy lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, bevagdossuk, majd kiszaggatjuk. Mindegyiket egyenként kisodorjuk, hogy nőjön a magassága.
Kizsírozott, lisztezett (vagy sütőpapírral bélelt) tepsibe rakjuk és egy felvert tojással bekenjük a pogácsák tetejét. Ízlés szerint sajttal, szezámmaggal megszórhatjuk. Előmelegített sütőben pirosra sütjük.
El lehet még készíteni 15 dkg tepertővel is, akkor nem kell hozzá a zsír.
Sztori: Nem vagyok jártas a sütésben. Első alkalommal beletelt vagy egy-egy órába. Most, hogy már többször sütöttem, a begyúrás 20 perc alatt meg van. A másnapi nyújtás, szaggatás, kenés is lecsökkent fél órára.
A legfontosabb a zsír! Attól lesz omlós. Ne féljünk belerakni, akár többet is.
És ami lényeges, véletlenül se kelesszük!
Jó étvágyat hozzá!