Pihe-puha vajas kifli recept
Hozzávalók:
- 2 dkg friss élesztő
- 5 dkg olvasztott vaj
- 30 dkg finomliszt átszitálva
- 1 mk só
- 2 dl langyos tej
- 0,5 mk cukor
- tojássárgája (kenéshez)
Elkészítése:
1 dl tejet langyosítsunk meg, szórjuk bele a cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt. Óvatosan keverjük össze és 10-15 percet tegyük félre pihenni, hogy az élesztő felfusson.
A lisztet szitáljuk tálba, adjuk hozzá a sót, a maradék 1 dl, szintén langyos tejet, az olvasztott, de nem forró vajat és a habos, felfutott élesztőt is. Alaposan gyúrjuk össze, dagasszuk fényesre.
Letakarva, meleg helyen kelesszük a duplájára (kb. 45 perc).
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki 5 mm vastag kör alakúra. A kört vágjuk fel 8 cikkre, és az így kapott háromszögeket a szélesebb felüknél kezdve tekerjük szorosan fel. A csücsök alulra kerüljön. Helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire és további 20 percet hagyjuk kelni.
A megkelt kifliket kenjük le felvert tojássárgájával. Tegyük előmelegített 180 fokos sütőbe és hőlégkeveréssel süssük szép pirosra (kb. 20 perc).
Tipp:
Ezt a receptet a Nők lapja Desszert 1. évfolyam, 1. számában találtam, és Nagy Tünde nevét dicséri. Nagyon egyszerű és zseniális ízélmény!