Mákos mini pogácsák recept
Ők is elkészítették
Egy számomra szimpatikus receptre bukkantam a hálón, ami kissé átkozmetikázva valósítottam meg. Szeretettel küldöm nektek kipróbálásra.
Hozzávalók kb 70 darabhoz:
Elkészítése:
A sütőt előmelegítjük 200 fokra, valamint egy nagyobb tepsit kibélelünk sütőpapírral.
A langyos, cukros tejben feloldjuk az élesztőt, majd a lisztben elkevert mákhoz öntjük. Tojással, tejföllel és olajjal lazítunk a tészta állagán. Addig gyúrjuk, amíg leválik a keverőtál faláról. Könnyed olajos tésztát kapunk, ami ha túl lágy lenne, kevés liszttel tömöríthetjük.
Letakarva, meleg helyen pihentetjük kb 20 percig. Lisztezett felületen ujjnyi vastagra nyújtjuk és félbe, majd megint félbe hajtjuk és újból ujjnyi vastagra nyújtjuk. 3 cm átmérőjű, kör alakú kiszúróval pogácsákat szaggatunk.
Tepsibe sorakoztatjuk a kis korongokat és ismét pihentetjük, kb 15 percig. Tetejüket kevés vízzel hígított tojássárgával kenjük, ami fényessé teszi majd felületüket :)
Előmelegített sütőbe tolva kb 10-15 perc alatt aranybarnára pirulnak.
A megpörkölődött mákszemek különleges ízt kölcsönöznek sós péksütinknek.
Nekem némelyik részeges lett és felborult. Nagyon könnyed,leveles szerkezetű, finom sós pogácsa, csak az a baj, hogy pillanatok alatt, azon melegében elfogyott!
Tipp:
Ha nagy a család, dupla adaggal indítsatok,hogy mindenkinek jusson :)