A legegyszerűbb sajtos rúd recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 300 g liszt + 1 tk
- 1 csapott kk só
- 250g vaj/margarin
- 175 g tejföl
- 1 kisebb FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS a tetejére
- 150 g trappista sajt
Elkészítése:
A lisztet egy tálba szitáljuk, majd beleszórjuk a sót.
Elmorzsoljuk benne a vajat/margarint, és belekanalazzuk a tejfölt. Jól összedolgozzuk.
(Itt nekem a tészta nagyon ragadt, ezért 1 púpos teáskanálnyi liszttel megszórt felületen gyúrtam át. Így már könnyebben kezelhető lett a massza.)
Egy zacskóba csomagolva pár órára hűtőbe rakjuk, de még jobb, ha egy egész éjszakát pihen.
A sütőt előmelegítjük, a sajtot lereszeljük.
A tésztát lisztezett felületen kb. 4 mm vastagra elnyújtjuk. Lisztbe mártott, éles késsel 1 cm széles, és kb. 10 cm hosszú rudakat vágunk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük.
Lekenjük egy felvert tojással, és megszórjuk reszelt sajttal.
180 fokon hőlégkeveréssel 23 perc alatt szép barnára sütjük.
Tipp:
Már sokféle sajtosat kipróbáltam, de ez az egyik legjobb mind közül. Egész kevés hozzávalóból finom, omlós rudacskák lettek, amiket beborít a ropogós sajt. Csak úgy eteti magát. Ez az adag egy nagy és egy kisebb tepsit töltött meg. Azt hiszem legközelebb dupla, vagy tripla adaggal kell indítanom :-D
Nem, nem szükséges bele sütőpor és más hasonló anyag. A vajtól/margarintól sütés közben szépen megemelkedik.
A a legegyszerűbb sajtos rúd kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 9 g
Szénhidrát: 24 g
Zsír: 31 g