Croissant recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 70 dkg liszt
- 1 pohár joghurt vagy kefir (kis pohár)
- 2 dl tej
- 1 kávéskanál só
- 4 csapott evőkanál cukor
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 5 dkg élesztő
- 20 dkg hideg vaj (fagyasztott)
Elkészítése:
Mielőtt elkezdjük a munkát, a vajat (vagy margarint) tegyük a mélyhűtőbe, akár előző nap.
A hozzávalókból a vaj kivételével a kenyérsütő gépben tésztát dagasztunk, majd a hűtőbe tesszük 1-1,5 órára keleszteni. Másfél óra múlva meg fogunk lepődni, amikor a tésztát kivesszük a hűtőből és elgondolkodhatunk azon, hogy valóban meleg helyen kell-e a tésztát keleszteni?! Ezután nyolc egyforma darabra vágjuk, gömbölyítjük, majd kinyújtjuk kör alakúra ( kb lapos tányér átmérőjűre ).
És most jön a vaj: sajtreszelőn a tésztára reszelünk egy adagot, majd kinyújtjuk a másik tészta darabot, amit ráteszünk az elsőre, majd, újra vajat reszelünk rá, addig csináljuk, míg elfogy a tésztapogácsánk, a tetejére már nem teszünk vajat.
Az egész most úgy néz ki, mint a rakott palacsinta, aminek vaj a tölteléke. Ezután a tésztát kerek formára kinyújtjuk, (célszerű ezt a konyha pulton csinálni, mert a deszka kicsinek bizonyulhat) majd 16 cikkre vágjuk, mint a tortát. Hosszú egyenlő szárú háromszögeket kapunk, amit feltekerünk kifli formára.Ha akarod rakhatsz bele pizza szószt vagy sajtot vagy akár nutellát is. Nagyon fincsi mindenképpen. :) Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, fél – egy órát hagyjuk kelni, majd tojással megkenjük és 180 fokos sütőben megsütjük, míg a teteje meg nem pirul.