Kefires pogácsa gyorsan recept
Hozzávalók:
- 40 dkg liszt
- 1 csapott tk só
- 1 tasak sütőpor
- 1 púpos ek tyúkzsír (kb. 5 dkg)
- 1 nagydoboz kefir (33 dkg)
- 15 dkg sajt a tetejére
Elkészítése:
A lisztet egy tálba elkeverjük a sóval, a sütőporral. Hozzáadjuk a zsírt, (ami lehet akár sertés, vagy kacsa, vagy mangalica is) a kefirt.
Jól összedolgozzuk. Ha kicsit ragacsos, akkor lisztezett felületen átdolgozzuk.
Majd ujjnyi vastagra elnyújtjuk. Egy kisebb pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.
Sütőpapíros tepsibe rakjuk egy kevés helyet hagyva a pogácsák között.
A tetejüket bőven megszórjuk reszelt sajttal.
180 fokon hőlégkeveréssel kb. 22 perc alatt megsütjük. (Nekem ennyi idő alatt lett szép barna a sajt a tetején.)
Tipp:
Kaptam Anyukámtól egy pogácsa receptet, mégpedig egy sütőporosat. Kicsit hitetlenkedtem, mert nekem a hajtogatott és élesztős változat a kedvencem, de csak hajtott a kíváncsiság. Az a legjobb benne, hogy nincs semmi pihentetés, az egész munka vele kb. 15 perc és a többit a sütő végzi.
Ami azt jelenti, hogy szűk háromnegyed óra alatt egy nagy tepsi pogácsa készül el. Nagyon kellemesen csalódtam, mert egy puha belsejű, a sajttól ropogós tetejű finomságot kaptam és még tojás sem kell hozzá. Mindenkinek nagyon ízlett, biztos vagyok benne, hogy nem utoljára készült nálunk.